- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija prekida svemirsku saradnju sa Evropom

© Sputnik / Roscosmos / Uđi u bazu fotografijaŠetnja svemirom ruskog kosmonauta
Šetnja svemirom ruskog kosmonauta - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Rusija će ukloniti sve evropske instrumente sa mesečevih stanica i zameniće ih efikasnim uređajima domaće proizvodnje koji će oživeti rusku svemirsku industriju koja je mirovala u vreme njene saradnje sa Evropom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Neki elementi koje je proizvodila Evropska svemirska agencija više neće biti isporučivani Rusiji, kaže za Sputnjik direktor Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka Lav Zeljonski, ističući da ruska država uveliko radi na razvijanju domaćih uređaja koje finansira Ruska svemirska agencija.

„Naša zemlja se za svaki slučaj pripremala ukoliko dođe do obustavljanja saradnje. Zbog toga smo se malo-po malo trudili da razvijemo isključivo naše domaće uređaje“, naglašava on.

Prema njegovim rečima, trenutno je pažnja isključivo usmerena na proizvodnju opreme za bušenje tla tokom istraživanja meseca.

Radi se punom parom

Zeljonski naglašava da odsustvo evropskih instrumenata nikako neće uticati na proizvodnju domaćih uređaja, ističući da je Rusija već realizovala sopstveni analog vlastite opreme za bušenje tla tokom istraživanja svemira.
Proučavanje tla je izuzetno važan zadatak. Direktno istraživanje se može sprovesti samo uz pomoć ovakve bušilice“, ističe stručnjak.
Kako dodaje ruski kosmonaut Mihail Kornijenko, Rusija ima u planu i proizvodnju uređaja za istraživanje vode i atmosfere.
On ističe da je SSSR bio veoma uspešan sa sopstvenom opremom u lansiranju na Mesec, Mars, kao i na Veneru i ne vidi problem zašto bi Rusiju bilo šta remetilo.
„U sovjetsko vreme, nismo zavisili ni od koga. Ne vidim problem zašto Rusija ne bi mogla da ima sopstvene instrumente. Mislim da bi bilo dobro napraviti opremu koja je postojala u vreme Sovjetskog Saveza“, naglašava on.

„Naši uređaji će biti duplo bolji“

Kornijenko objašnjava da je Rusija sarađivala sa Evropskom svemirskom agencijom isključivo jer se određeni uređaji nisu proizvodili u Rusiji.“Mi smo zakazivali od Evrope najbolje instrumente kako bi postigli odlične rezultate. Ali, naši uređaji će biti duplo bolji“, naglašava stručnjak.
On ističe da Rusija ništa ne gubi.
„Mi ćemo oživeti one grane svemirske industrije koje su mirovale zbog saradnje sa Evropljanima i Amerikancima“, ističe sagovornik.
Prema njegovim rečima, Evropljani su sami odlučili da obustave saradnju sa ruskom državom.
„Zbog toga, Evropske zemlje i naučnici neće imati pristup podataka o istraživanju Meseca koje su ranije imali kada smo bili u dobrim odnosima“, ističe sagovornik.
Podsetimo, zbog specijalne ruske vojne operacije u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Evropska svemirska agencija obustavila je saradnju sa Rusijom.
Kako je izjavio generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, ukloniće se svi evropski aparati sa ruskih mesečevih stanica i ugraditi isključivo domaći uređaji. „Roskosmos“ je napomenuo da obustavljanje saradnje ESA sa Rusijom neće uticati na vreme lansiranja vozila i sprovođenje njihovog naučnog programa.
Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Rogozin: Rusija će 2023. godine biti potpuno nezavisna u kosmosu
Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
RUSIJA
Rogozin: Poslaćemo na Mars rover-kentaur sa ruskom misijom do 2026.
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
RUSIJA
Rogozin: Amerika ne namerava da ukine sankcije u kosmičkoj industriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala