- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin: Poslaćemo na Mars rover-kentaur sa ruskom misijom do 2026.

CC0 / Unsplash/Planet Volumes / Planeta Mars
Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Slanje ruske misije na Mars moglo bi da se održi 2026. godine, dostupna su sva tehnička sredstva za to, a sada bi moglo da počne da se radi na roveru-kentauru za rusku misiju, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mislim da je 2024. to teško ostvarivo, ali o 2026. godini može da se priča“, rekao je Rogozin u intervjuu za Sputnjik.
On je pojasnio da Evropska svemirska agencija (ESA) „veoma dramatično procenjuje gubitke” izazvane prekidom saradnje sa Rusijom i da očekuje da će poslati svoj rover najkasnije za šest godina.

„Imamo sve tehničke mogućnosti, tako da će nam trebati manje vremena nego ESA, ali se postavlja pitanje finansiranja: da li ćemo to uspeti da dobijemo u teškom trenutku za zemlju?“, izjavio je Rogozin.

S tim u vezi, direktor „Rosmosmosa“ nije isključio mogućnost da bi rad na roveru-kentauru za rusku misiju na Mars mogao da počne sada, paralelno sa projektom „Teledroid“ za perspektivnu rusku orbitalnu stanicu.

„Ako pričamo o robotu-kentauru, onda je to sledeća faza i takva mašina bi verovatno mogla da se pojavi. Moguće je da se ti radovi obavljaju paralelno, ali najpre predloge 'Androidne tehnologije' treba da razmotri naučno-tehnički savet 'Roskosmosa'“, objasnio je Rogozin.

Prema njegovim rečima, robotski rover, kojim bi upravljao operater po principu avatara, pojednostavio bi zadatak naučnicima na površini Marsa ili Meseca. To bi moglo da pomogne pri radu pronalscima koji mogu da se nalaze na zemlji, kaže Rogozin.
„Trenutno sa tom organizacijom radimo više na drugom projektu – robotu 'Teledroid' za rad na spoljnoj površini Ruske orbitalne službene stanice (ROSS). Robot će stalno biti na spoljnoj strani stanice i baviti se rutinskim održavanjem sa naučnom opremom“, dodao je.

O mogućnosti da partneri plaćaju Rusiji za održavanje MSS

Istovremeno, šef „Ruskosmosa“ je napomenuo da će Rusija ispuniti sve svoje međunarodne obaveze na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), čak i ukoliko bude doneta odluka da ne nastavi saradnju posle 2024. godine.
On je precizirao da na MSS mnogo toga zavisi od Rusije, na primer dopremanje goriva, održavanje orbite, sklanjanje stanice od opasnih susreta sa svemirskim otpadom. Prema njegovim rečima, spuštanje orbite MSS nije veoma brz proces, a priprema za spuštanje stanice u planirani deo Svetskog okeana će potrajati.

„Iznad Zemlje leti konstrukcija teška 500 tona i umnogome od nas zavisi da ona iznenada ne sleti na Pariz ili London“, naglasio je Rogozin.

U slučaju da se Rusija povuče iz projekta MSS nakon 2024. godine, strani partneri mogli bi da plaćaju usluge održavanja u rubljama.

„Oni mogu da na komercijalnoj osnovi rešavaju sa nama pitanja koje smo mi ranije rešavali ličnim doprinosom radu stanice. Odnosno, grubo rečeno, mogli bi da pređu na komercijalne odnose, da kupuju naše usluge. Mislim da bismo mogli da napravimo kompromis kako bismo spasili stanicu od nekontrolisanog pada na Zemlju“, rekao je Rogozin, dodajući da bi valuta plaćanja takvih usluga bila ruska rublja.

Prema njegovim rečima, ako odluči da obustavi aktivnosti na MSS i razmesti ROSS, Moskva će obavestiti partnere u skladu sa unapred određenim procedurama.
„Ako se ne slože i pokušaju da sačuvaju stanicu bez učešća Rusije, onda će morati da kompenzuju naše odsustvo tehničkim sredstvima koja još uvek nemaju. Možda će se pojaviti vremenom, ali će morati da potroše i novac i vreme kako bi zamenili Rusiju“, istakao je direktor „Roskosmosa“.
Kako kaže, „praktično je nemoguće“ stvoriti ista tehnička sredstva koja Rusija koristi za održavanje rada stanice, osim toga, MSS će se posle 2024. pretvoriti u „takoreći zastarelu, tiho umiruću stanicu, jer bez Rusije nikada neće biti pravog rada na MSS“.
On je rekao da da očekuje da će u narednim mesecima održati sastanak sa čelnicima kineske Nacionalne svemirske administracije i Indijske Nacionalne svemirske agencije.
„Spremni smo i da učestvujemo u saradnji na njihovim projektima i da realizujemo nove zajedničke projekte“, zaključio je Rogozin.
Ruski svemirski brodovi Sojuz i Progres priključeni na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
NASA: Međunarodna svemirska stanica biće oborena 2031.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala