- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Šolcu preti ostavka zbog stava o Ukrajini

© AP Photo / Michael ProbstOlaf Šolc
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Opozicija može da iskoristi položaj nemačkog kancelara Olafa Šolca i da isprovocira njegovu moguću ostavku pokretanjem pitanja o dodatnom naoružavanju Ukrajine, piše nemački list „Špigl“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako navode autori članka, šef nemačke stranke HDS Fridrih Merc mogao bi sledeće sedmice na plenarnoj sednici da podnese predlog o isporuci teškog naoružanja Kijevu. Očekuje se da će to dovesti do očiglednog preispitivanja stavova svih glavnih političkih snaga Nemačke, iako se ranije savez HDS/HSS dogovorio da prati glavni pravac politike koju vodi Šolc.
„Ako parlamentarna grupa HDS i HSS sada iznese svoj predlog, to će značiti odstupanje od prethodnog pravca, ali i više od toga – svojevrsni signal za svrgavanje kancelara. S obzirom na kritikovanje Šolca iz redova njegove stranke, nije isključeno da bi predlog mogao čak da dobije većinu u Bundestagu, i to u vezi pitanja koje se očigledno tiče politike šefa vlade“, rekao je Šolc.
Takva situacija je opasna za kancelara, prvenstveno zbog toga što nailazi na nezadovoljstvo to što ne želi da isporuči Ukrajini teško naoružanje. Nedostatak podrške na kraju može dovesti do ostavke, piše „Špigl“.
„U tom slučaju pozicija Šolca bi bila toliko oslabljena da bi zapravo morao da traži glasanje o poverenju, odnosno da sebi obezbedi većinu u Bundestagu. Osetna državna kriza i to usred najveće spoljnopolitičke krize poslednjih decenija? Merc će morati da izvaga sve posledice“, zaključuje autor članka.
Ranije su nemački mediji saopštili da je Berlin izbacio teško naoružanje sa liste oružja koje bi moglo da se isporuči Ukrajini. Prema pisanju „Bilda“, izmene su unete „kao i obično, na insistiranje odeljenja kancelara“. Na kraju je spisak, koji je prvobitno predstavila ukrajinska strana, smanjen sa 48 na 24 stranice.
Nemački helikopteri - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
U Bundesveru se protive isporukama teškog naoružanja Kijevu
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SVET
Šolc: NATO neće učestvovati u vojnim dejstvima u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala