- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: NATO neće učestvovati u vojnim dejstvima u Ukrajini

© AP Photo / John MacDougallNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Zapadne zemlje nameravaju da pružaju Ukrajini dalju finansijsku i vojnu podršku, ali nastavljaju da se drže stava da NATO ne treba da postane strana u sukobu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„To (nemešanje NATO-a) ostaje isto. Svi smo ujedinjeni oko ovoga – masovna podrška Ukrajini, ali nikakvo učešće NATO-a u ratu“, rekao je Šolc posle telefonskog razgovora sa američkom predsednikom Džozefom Bajdenom i liderima G7 i EU.
On je naglasio da su zapadne zemlje jedinstvene u tome da će „nastaviti da finansijski i vojnim sredstvima podržavaju Ukrajinu“.
Šolc je dodao da Nemačka proučava spisak oružja koje je Ukrajina zatražila i planira da „razjasni šta može brzo da isporuči“.
Prema njegovim rečima, trebalo bi da se isporučuje oružje koje ukrajinska vojska već zna da koristi. Istovremeno je istakao da su mogućnosti Nemačke za snabdevanje oružjem „skoro iscrpljene“.
„U početku smo isporučivali Ukrajini oružje iz naših zaliha. Ovde moramo priznati da su mogućnosti koje imamo dostigle svoje granice. Zato stvaramo specijalan fond kako bi naša vojska, posle višegodišnje štednje, konačno bila dobro naoružana i mi prilično ulažemo u mogućnost Bundesvera“, istakao je Šolc.
Kancelar je napomenuo da su vlasti zemlje, pored jačanja nemačke vojske, „omogućile i da Ukrajina može da kupuje vojne proizvode iz vojne industrije u našoj zemlji“.
„Zamolili smo nemačku odbrambenu industriju da nam kaže koje proizvode mogu u najskorije vreme da isporuče. Ukrajina je napravila svoj izbor sa ovog spiska, a mi ćemo obezbediti neophodna finansijska sredstva“, dodao je Šolc.
Prema njegovim rečima, radi se o protivtenkovskom naoružanju, PVO sistemima, municiji i onom „što može da se koristi u artiljerijskim duelima“.
Šolc je napomenuo da se Nemačka u svojim prethodnim isporukama rukovodila principom da isporučuje ono oružje koje ukrajinska vojska može brzo i efikasno da upotrebi, a takve isporuke su morale da budu u skladu sa isporukama drugih zemalja.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala