- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

U Bundesveru se protive isporukama teškog naoružanja Kijevu

© REUTERS / Fabrizio BenschNemački helikopteri
Nemački helikopteri - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Zamenik generalnog inspektora nemačkog Bundevsera Markus Laubental protivi se isporukama teškog naoružanja u Ukrajinu, istakavši da je i Berlinu potrebno to isto oružje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Da bismo upravljali Oružanim snagama i da bismo obučavali nove vojnike potrebni su nam sistemi naoružanja“, rekao je Laubental za televiziju „ZDF“.
Po njegovim rečima, borbena vozila pešadije tipa „marder“, koje traži Ukrajina, i dalje su potrebna Nemačkoj za izvršavanje različitih obaveza, između ostalog i u okviru NATO-a. Stoga ne mogu samo tako biti ustupljena Kijevu, dodaje on.
„Tada Bundesver ne bi imao ništa da pošalje Snagama za brzo reagovanje NATO-a, ako im zatreba podrška“, rekao je zamenik generalnog inspektora Oružanih snaga Nemačke.
Kako ističe, u takvom slučaju više ne bi bilo mogućnosti da se učestvuje u borbenoj grupi u Slovačkoj i da se odgovori na nepredviđene okolnosti.

„Na kraju krajeva, to bi značajno oslabilo odbrambenu sposobnost (zemlje)“, zaključuje Laubental.

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je nakon telefonskog razgovora sa američkom predsednikom Džozefom Bajdenom i liderima G7 i EU da je Berlin u početku isporučivao Ukrajini oružje iz svojih zaliha, ali da su rezerve u većoj meri iscrpljene. Kancelar je napomenuo da su vlasti zemlje, pored jačanja nemačke vojske, „omogućile i da Ukrajina može da kupuje vojne proizvode iz vojne industrije u našoj zemlji“.
Nakon toga se oglasio ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrej Meljnik koji je za agenciju „DPA“ rekao da su vlasti u Kijevu „razočarane i ljute“ zbog stava nemačkog kancelara po pitanju isporuke naoružanja Ukrajini.
Portparol Pentagona Džon Kirbi juče je saopštio da je u poslednje vreme Kijev dobio dodatne avione kao vojnu pomoć, ali ne od Vašingtona. Međutim, nije precizirao koje tačno zemlje su isporučile te letelice.
Municija za helikoptere ruskih vojno-kosmičkih snaga u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Podkast
Može li sukob u Ukrajini da se prelije van njenih granica | Svet sa Sputnjikom
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SVET
Šolc: NATO neće učestvovati u vojnim dejstvima u Ukrajini
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Pentagon: Učinićemo sve da Kijev dobije dodatnu artiljeriju ukoliko zatreba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala