- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon: Učinićemo sve da Kijev dobije dodatnu artiljeriju ukoliko zatreba

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost da bi Ukrajina u budućnosti mogla da zatraži dodatnu artiljeriju, stoga će Vašington učiniti sve što može da udovolji njenim zahtevima, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Moguće je, naravno, da će Ukrajincima zatrebati dodati artiljerijski sistemi i granate. Bićemo u kontaktu sa njima na tu temu i učinićemo sve što možemo da udovoljimo njihovim zahtevima“, precizirao je on tokom brifinga za novinare.

Govoreći o obučavanju ukrajinskih snaga za primenu američkog artiljerijskog oružja, između ostalog, haubica, portparol je rekao da taj proces još uvek nije počeo.
Prema rečima Kirbija, američke haubice biće isporučene Ukrajini narednih dana. „To je pitanje nekoliko dana, a isto važi i za municiju“, dodao je.
„Ukoliko se u budućnosti javi potreba za dodatnim granatama za haubice kalibra 155 milimetara, SAD će biti u prvim redovima i učiniće sve što mogu da ih isporuče“, istakao je portparol.
On je naveo da je u poslednje vreme Kijev dobio dodatne avione kao vojnu pomoć, ali ne od Vašingtona. Međutim, nije precizirao koje tačno zemlje su isporučile te letelice.
„Dobili su dodatne avione i rezervne delove za njih, što bi trebalo da im omogući da podignu u vazduh više aviona. Svakako smo olakšali isporuku dodatnih delova, što je pomoglo u pogledu njihovih avijacionih potreba, ali nismo slali avione“, objasnio je portparol Pentagona.
Kako kaže, američke vlasti redovno prate „pretnju nuklearnog oružja Rusije“, ali trenutno ne vide razlog za promenu svog pristupa korišćenju sredstava za strateško obuzdavanje.
On se osvrnuo i na temu antiruskih sankcija, rekavši da Vašington smatra da će sankcije protiv Moskve uticati na njenu mogućnost da kupuje neke delove, između ostalog za visokoprecizno oružje.

„Smatramo da će neke od sankcija koje su uvedene Rusiji dodatno uticati na njenu mogućnost da kupuje neku robu i komponente koje bi joj pomogle sa arsenalom i zalihama oružja. Visokorecizna municija je dobar primer toga“, zaključio je Kirbi, priznajući da je Ruska Federacija „prilično borbeno gotova“ i da ima veliki arsenal.

Pentagon ne raspolaže informacijama da je ruska vojska uništila u Ukrajini seriju oružja i vojne tehniku koje je Zapad isporučio Kijevu, napomenuo je portparol.
„Nemamo saopštenje da su Rusi pogodili bilo kakvu zapadnu vojnu tehniku ili da su sprečili njeno prebacivanje Kijevu“, dodao je.
Prema njegovim rečima, „što se tiče napada u Lavovu, ne znamo kakva je logika ruskog izbora meta“, rekao je američki vojni zvaničnik. Priznao je, međutim, da SAD nemaju podatke o svakom udaru koji rusko visokoprecizno oružje nanese tokom specijalne operacije u Ukrajini.
Moguće je da su ruski napadi na objekat u oblasti Lavova „smišljeni da utiču na nivoe rezerva naoružanja i vojne tehnike koju su Ukrajinci imali na raspolaganju“, kaže Kirbi.
„Ipak, ne mogu sa sigurnošću da kažem šta je bila meta“, naglasio je portparol.
Istovremeno, portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je da je američki predsednik Džozef Bajden tokom današnjih pregovora putem video-veze razgovarao sa liderima savezničkih zemalja, između ostalog, o dodatnom snabdevanju Ukrajine municijom i drugom vrstom vojne pomoći.
„Jutros su Bajden i drugi lideri razgovarali o isporukama dodatne municije Ukrajini i pomoći u osiguravanju njene bezbednosti“, dodala je Psakijeva.
Američki lider je ranije danas u razgovoru sa novinarima potvrdio da Vašington namerava da pošalje Ukrajini više artiljerijskog oružja.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine nakon čega su usledile najoštrije do sada sankcije Zapada.
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki Senat odobrio naoružavanje Ukrajine po programu Zakona o zajmu i najmu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala