- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Širenje NATO nije stilska figura, evo šta je ključ za opstanak države

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Izjave o pokušajima širenja NATO-a u blizini ruskih granica više nisu samo stilske figure i skup standardnih pretnji i zbog toga treba biti spreman na agresivna dejstva, izjavio je potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sve pretnje su dobro poznate i više puta objavljivane. Radi se, pre svega, o pokušajima širenja prisustva NATO-a u blizini naših granica. I, ovo već više nisu samo stilske figure i skup standardnih pretnji. Moramo biti spremni na ta agresivna dejstva koja se mogu dogoditi i, zbog toga, unapređivati sistem koji će omogućiti našoj zemlji da raspolaže najmodernijim naoružanjem“, istakao je Medvedev na sednici prezidijuma Saveta Rusije za nauku i obrazovanje.

On je dodao da će za to biti potrebna pouzdana visokotehnološka moćna tehnika, kako vojne, tako i dvostruke namene.
Medvedev je takođe istakao da je priprema stručnjaka koji su sposobni da razvijaju takvu modernu tehniku ključna za opstanak države.

Rusija poseduje potencijal da iz nastale situacije izađe kao pobednik

Ruski zvaničnik je naglasio da Rusija poseduje intelektualni potencijal kako bi iz nastale situacije u kojoj se protiv zemlje vodi ekonomski rat, izašla kao pobednik.
„Trenutna situacija je apsolutno specifična i to moramo imati u vidu. Posedujemo neophodan intelektualni kapital u cilju njenog prevazilaženja, odnosno, kako se često kaže – ljudski kapital. A u konačnom zbiru u nadmetanju država, u konkurenciji koja postoji na planeti, upravo je taj pokazatelj ključan i upravo intelektualni kapital praktično odlučuje sve“, ocenio je Medvedev.
On je takođe naglasio da ruske vlasti treba maksimalno da odgovore na zahteve odbrambene i civilne industrije u uslovima ograničenog pristupa zapadnim tehnologijama.
Po njegovim rečima, protiv Rusije se vodi ekonomski rat, i to nisu samo sankcije, ali niko neće uspeti da suzbije privredu zemlje i da je izoluje od drugih država, kao ni sveta.
Podsetimo, ranije je londonski dnevnik „Tajms" objavio da bi Švedska i Finska od ovoga leta mogle da postanu članice NATO-a. Kako je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila, Švedska i Finska treba da budu svesne posledica mogućeg pristupanja NATO-u po bilateralne odnose sa Rusijom, kao i po evropski sistem bezbednosti.
Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini mnoge zapadne kompanije su prestale da svoje proizvode izvoze u Rusiju. Predsednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izjavila je 17. aprila da prilikom razmatranja daljih sankcija protiv Rusije usled dešavanja u Ukrajini, Evropska unija razmatra mere koje se tiču bankarskog sektora, kao i restrikcija u oblasti energetike.
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
RUSIJA
Rusija: Postoje rizici od slučajnih sukoba sa snagama NATO na Arktiku
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Članstvo Finske i Švedske u NATO imaće posledice po stabilnost severa Evrope
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
RUSIJA
Peskov: NATO naoštren na konfrontaciju, proširenje Alijanse neće pojačati bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala