- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Članstvo Finske i Švedske u NATO imaće posledice po stabilnost severa Evrope

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Članstvo Švedske i Finske u NATO moglo bi da ima negativne posledice po stabilnost severa Evrope, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nije tajna da je NATO odavno već stavio u fokus te teritorije, održavane su velike vojne vežbe. Zašto je to potrebno Alijansi sasvim je razumljivo. Cilj je da se nastavi jačanje vojnog potencijala i geografska ekspanzija, da se stvori još jedno krilo za pretnje Rusiji. Ali zašto se naši finski i švedski susedi u baltičkom regionu pretvaraju u novu granicu za suprotstavljanje NATO-a Rusiji - nije jasno. Negativne posledice po svet i stabilnost na severu Evrope su očigledne“, navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva.

Zaharova je dodala i da članstvo te dve države u NATO neće ojačati njihovu nacionalnu bezbednost.
„One će se automatski naći na isturenim pozicijama NATO. Štaviše, članstvo u NATO podrazumeva zapravo odustajanje od dela suvereniteta prilikom donošenja odluka u sferi odbrane, pa i spoljne politike“, rekla je ona.
Takođe, Švedska i Finska treba da budu svesne posledica mogućeg pristupanja NATO po bilateralne odnose sa Rusijom, kao i po evropski sistem bezbednosti, ističu u Moskvu.
„Naravno, izbor je na vlastima Švedske i Finske. Ali, one moraju da budu svesne posledica takvog koraka po naše bilateralne odnose i gledano u celini po evropsku arhitekturu bezbednosti koja je sada u krizi“, rekla je Zaharova.
Njihovo potencijalno članstvo u NATO neće doprineti ni poboljšanju međunarodnog prestiža dve zemlje.
Podsetimo, ranije je londonski dnevnik „Tajms" objavio da bi Švedska i Finska od ovoga leta mogle da postanu članice NATO.
Plan Alijanse da se proširi nakon što su interesovanje za pristupanje NATO-u iskazale Švedska i Finska i posledice koje to može izazvati bili su tema emisije Svet sa Sputnjikom:
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Medvedev: Pridruženje Švedske i Finske NATO-u znači više neprijatelja - uzdamo se u njihov zdrav razum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala