- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jadranska pravila su slavlje pokvarila /video/

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićKošarkaši Zlatibora
Košarkaši Zlatibora - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Košarkaši Zlatibora iz Čajetine su pobedom nad MZT u Skoplju obezbedili titulu šampiona Druge ABA lige, ali ne i plasman u elitni rang zbog „ključa“ po kom postoji kvota timova koje jedna država može da pošalje u regionalno takmičenje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Uprkos porazu i to na svom terenu rezultatom 78:73 nakon produžetaka, makedonski tim je dobio priliku da direktno ide u ABA ligu, a Zlatibor će za to morati dodatno da se bori – protiv čačanskog Borca ili Mega Basketa.
„Obećavam da ćemo dati sve od sebe kako bismo obezbedili plasman u ABA 1 ligu“, rekao je trener Strajin Nedović, prethodno zahvalivši svojim igračima koji su „iz dana u dan ispisivali istoriju Zlatibora i Opštine Čajetina“.

Zašto?

Propozicije ABA lige ne dozvoljavaju da iz jedne države u elitnom rangu učestvuje više od pet ekipa iz jedne države, a što se Srbije tiče u ovom momentu to su Crvena zvezda, Partizan, FMP Železnik, Borac Čačak i Mega Basket.
Finalni turnir ABA 2 lige je osvojila ekipa Zlatibora i po svim sportskim zakonima zaslužila je da direktno ide u ABA 1 ligu, ali su pravila, nažalost, pravila.
Uzalud je kapiten Zlatibora Dušan Kutlešić na dve utakmice ubacio ukupno 63 poena, imao 18 skokova, devet asistencija i šest ukradenih lopti – sve će morati da ponovi još jednom da bi obezbedio mesto za svoju ekipu u ABA 1 ligi.

Na štetu Srbije

Ishod svega je činjenica da Srbija, iako bez sumnje ima najbolje timove u regionu, ne može da ima sve predstavnike koji su igrama to zaslužili.
To u ovoj sezoni svakako jesu jer je najgore plasirana srpska ekipa u ABA 1 ligi Borac, kao 12-plasirani na tabeli, iza koga su „fenjeraši“, Split i Krka.
Hrvatska i slovenačka ekipa su daleko ispod standarda za elitno takmičenje, ali u svemu rezultati ne odlučuju, već – ključ.

Šta je rešenje?

Iako je ekipa Zlatibora bila tek sedmoplasirana posle regularnog dela sezone, završni turnir je odigrala briljantno i stigla do trofeja.
Vredi istaći da je identičan skor sa timom iz Čajetine (osam pobeda i pet poraza) imao sastav Mladosti iz Zemuna, Vojvodini je mesto na završnom turniru izmaklo za jednu pobedu, što nas dovodi do brojke od najmanje osam kvalitetnih srpskih klubova koji bi mogli da formiraju posebnu ligu, srpsku ligu.
Ali, takav scenario je daleko od izvesnog, imajući u vidu primat ABA lige nad svim ostalim.
Kevin Durent (levo) i Kajri Irving - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SPORT
Navijači Bostona nisu mu oprostili prelazak u Bruklin, a sada će ga mrzeti još više /video/
Srpski košarkaš Nikola Jokić u duelu protiv San Antonio Sparsa - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SPORT
Oglasila se NBA liga o MVP trci – zvanično je!
Boston Džejson Tejtum - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SPORT
Tejtum rešio bostonski triler – profesor Pol držao čas /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala