- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši ministar odbrane Bugarske: SAD ne veruju da Sofija može pouzdano da čuva tajne NATO-a

© KENZO TRIBOUILLARDZastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Uzrok kašnjenja isporuke lovaca F-16 Bugarskoj može biti što Sjedinjene Američke Države ne veruju bugarskoj Vladi i smatraju da zemlja ne može pouzdano da čuva tajne NATO-a, objavilo je bugarska izdanje „Euraktiv“ pozivajući se na dva bivša ministra odbrane Bugarske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako prenosi izdanje, prema rečima Velizara Šalamanova, koji je bio ministar odbrane u tehničkoj Vladi 2014. godine, Bugarska ima poteškoća da sačuva poverljive informacije. On je pretpostavio da trenutno kašnjenje u isporuci F-16 može biti povezano upravo sa tim.

„Imam ideju da isporuka F-16 kasni upravo iz tog razloga, jer se do ovog momenta ne može apsolutno garantovati bezbednost ove tehnologije“, izjavio je bivši ministar.

Još jedan bivši ministar odbrane Bugarske Todor Tagarev, izjavio je da Bugarska ne bi trebalo da dozvoli ruskim predstavnicima da uđu na teritoriju avio-baze Graf Ignjatjevo – upravo tamo će nakon isporuke biti stacionirani američki lovci.
„Potrebno je garantovati 110 odsto da tamo nipošto neće biti dozvoljen pristup Rusima“, izjavio je Tagarev.
Podsetimo, krajem marta u Bugarskoj je privedeno dvoje saradnika Državne agencije za nacionalnu bezbednost i predstavnik jednog od ministarstava zbog sumnje na špijunažu u korist Rusije.
Godinu dana ranije u zemlji je takođe otkrivena cela mreža koja je radila za rusku obaveštajnu službu. Prema podacima tužilaštva, dvoje od njih bili su saradnici bugarskog Ministarstva odbrane i imali su pristup tajnim informacijama NATO-a i Evropske unije. Deo podataka, koje je grupa sakupila, odnosio se upravo na lovce F-16.
Bugarska je potpisala ugovor o kupovini osam američkih lovaca F-16 u leto 2019. godine i tom prilikom u potpunosti izmirila obaveze. Trebalo je da avioni stignu u zemlju krajem 2023-početkom 2024. godine, ali je skoro objavljeno da se zbog kovida 19 isporuke pomeraju na 2025. godinu.
Avion F-16 leti iznad Jugozapadne Azije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
SVET
Bugarski predsednik o lovcima F-16: Vlada će morati da donese izuzetno tešku odluku
F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2020
Bugarski Atlantski savet: Iskoristiti priliku i razmestiti F-16 u Bugarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala