Bugarski Atlantski savet: Iskoristiti priliku i razmestiti F-16 u Bugarskoj

© AP Photo / Chiang Ying-yingF-16
F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski Atlantski savet ponovo je izašao s predlogom da Amerika deo svog kontingenta, koji namerava da povuče iz Nemačke, prebaci u Bugarsku, kao i da se na teritoriji te zemlje rasporede i američki F-16.

Oni su se oglasili nakon pisanja poljskih medija da će SAD rasporediti 2.000 svojih vojnika u Poljskoj, kao i da Vašington namerava da u Poljskoj razmesti 30 lovaca F-16.

„Poljska neće propustiti priliku. A mi? … Sada je pravi trenutak da se zatraži stano prisustvo američkih F-16 radi zajedničkog obezbeđivanja vazdušnog prostranstva“, navode u toj organizaciji.

Ovo nije prvi put sa Atlantski savet poziva na razmeštanje američkog naoružanja u Bugarskoj.

Prošle godine organizacija je oštro kritikovala prisustvo S-400 u Srbiji (za potrebe zajedničke vojne vežbe sa Rusijom) i kao odgovor predložili razmeštanje američkog raketnog sistema „Patriot“.

Takođe, kritikovali su to što je premijer Bojko Borisov odbio stvaranje baze NATO u Crnom moru. Takav stav, kažu, nije prikladan za nekoga ko je premijer države-članice NATO.

„Takav stav može da ima samo neutralna zemlja, koja pokušava da balansira između Rusije i NATO, ali nikako Bugarska čija je obaveza kao saveznika da bude pouzdan i dostojan član Alijanse“, saopštili su u Atlantskom savetu u jesen prošle godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala