- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji razvili sistem „pametnog“ zarastanja rana

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaLaborant u mikrobiološkoj laboratoriji
Laborant u mikrobiološkoj laboratoriji  - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Naučnici ruskog državnog univerziteta „Dubna“ napravili su univerzalne obloge na bazi biopolimera za lečenje različitih vrsta rana. Preparat daje „pametan“ odgovor i oslobađa potrebnu supstancu u zavisnosti od porekla i stanja rane. Tokom testiranja pokazao je 2,5 – 4 puta veću efikasnost u poređenju sa dostupnim sličnim preparatima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nove obloge mogu se koristiti pri pružanju prve pomoći, kod hirurških intervencija, kao i tretiranja rana različitog porekla i stanja“, saopštila je profesor i direktor Naučno-obrazovnog centra „Fizhimbiofarm“ pri državnom univerzitetu „Dubna“ Raisa Gorškova.
Kako je objasnila, stvoreni su i testirani univerzalni materijali s odloženim dejstvom koji daju „pametan“ odgovor. Ovi materijali sadrže višeslojne mikro- i nanokapsule i, u zavisnosti od porekla, stanja i faze zarastanja rane, oslobađaju potrebno antimikrobno, antiinflamatorno ili regenerativno svojstvo.
Istraživači su utvrdili da se pri stavljanju obloge na ranu obrazuje čvrst film koji sprečava prodiranje patogena u ranu, ali ne ometa pristup kiseoniku.
„Spoljašnja primena otkrivenih supstanci omogućava zarastanje rana u svim fazama procesa, doprinoseći ubrzanom zarastanju rana različite etiologije više od dva puta u poređenju sa sličnim preparatima“, istakli su istraživači.
Kako je saopšteno iz ustanove, novi preparati ne zahtevaju svakodnevno nanošenje i ne izazivaju bol kod pacijenata, pri čemu su njihove mane otklonjene zahvaljujući zaštitnom dejstvu biopolimera, koje je razvio industrijski partner.
Pored „pametnog“ odgovora, kao prednosti preparata njegovi autori autori navode odsustvo alergijskih reakcija, povećanje efikasnosti u poređenju sa komercijalnim preparatima za 2,5 – 4 puta i korišćenje domaćih sirovina.
„Implementacija uvoznih zamenskih tehnologija za proizvodnju obloga za zarastanje rana sa kompleksom inkapsuliranih aktivnih supstanci koje se oslobađaju kao odgovor na promenu stanja rane značajno će ubrzati proces oporavka ranjenih i povređenih“, rekla je Gorškova.
Mlada žena sa maskom za spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Ruska doktorka: Potreba za spavanjem tokom dana može biti znak opasne bolesti
Hrana u frižideru - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
DRUŠTVO
Kakve veze hormoni imaju sa ishranom i kako da ne budemo uvek gladni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala