- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ministar: EU neće uspeti da se oslobodi ruskih energenata u skorije vreme

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaRuski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" u nemačkoj luci Mukran
Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
Pratite nas
Mala je verovatnoća da će Evropska unija uspeti da u narednih pet do 10 godina u potpunosti zameni naftu i gas iz Rusije, s čim se slažu ključni igrači industrije, piše potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak u autorskom članku za list „Energetska politika“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je podsetio da su SAD uvele embargo na uvoz ruskih energenata (osim uranijuma). Nakon toga je Velika Britanija saopštila da će do kraja 2022. godine prekinuti uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije, a i Poljska želi da odustane od ruske nafte do kraja ove godine. Evropska unija se do sad uzdržava od kolektivnog embarga na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

„Ključni igrači industrije slažu se da je mala verovatnoća da će biti moguće da se ruska nafta i gas u potpunosti zamene u narednih 5-10 godina“, ocenjuje Novak.

Po njegovim rečima, današnjoj kriznoj situaciji, Evropljani su primorani da pribegavaju najnesavremenijim izvorima energije.

„Na primer, stanovnici Nemačke u svetlu naglog skoka cena prirodnog gasa počeli su masovno da prave zalihe drva za ogrev“, napisao je Novak, istakavši da je Evropa sama stvorila turbulentnost na tržištu energenata svojim sankcionim postupcima protiv Rusije.

Po njegovom mišljenju, danas teško da postoji razumna alternativa ruskim resursima u Evropi.
„S obzirom na udeo Rusije na tržištu postaje očigledno da je nemoguće govoriti o garanciji energetske bezbednosti Evrope bez ruskih energenata. Stoga sada sudbina evropske industrije i udobnost građana EU u potpunosti zavise od racionalnosti odluka rukovodilaca zemalja EU“, poručuje Novak.

SAD i Velika Britanija nisu uspele da smanje zavisnost od Rusije

Prema rečima potpredsednika ruske Vlade, SAD i Velika Britanija su poslednjih godina tvrdile da smanjuju zavisnost od ruskih energenata, ali statistika govori upravo suprotno.
Novak je istakao da je udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu Velike Britanije skočio je od nula 2017. godine na više od šest odsto 2021. godine.
Sa druge strane, udeo ruske nafte u uvozu SAD iznosi oko osam odsto, a u uvozu Velike Britanije – šest odsto. Sjedinjene Američke Države su u periodu od 19. do 25. marta povećale uvoz nafte iz Rusije za 43 odsto u poređenju sa nedeljom ranije.
Novak takođe ističe da je udeo ruskog dizel goriva u ukupnom uvozu Velike Britanije od 2011. do 2019. godine, prema podacima „Evrostata“, porastao sa 16 odsto na 34 odsto. Pored toga, povećan je uvoz uglja iz Rusije u Veliku Britaniju: sa 27 odsto 2016. na 43 odsto 2021. godine.
Istovremeno, Velika Britanija planira da do kraja ove godine u potpunosti odustane od ruskog uglja.
Novak je takođe podsetio da su neviđene cene gasa energenata u martu bile munjevita reakcija na neizvesnost, izazvanu antiruskim sankcijama od strane neprijateljskih zemalja.

Cene energenata nisu dostigle vrhunac

On je podsetio da je cena gasa dostizala skoro 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara, cena nafte je bila blizu 140 dolara za barel, a tona uglja je dostizala cenu od 460 dolara.
„Eksperti smatraju da to nije vrhunac. Svetska energetska tržišta danas se i dalje nalaze u neodređenom stanju“, rekao je on.
Takođe je podvukao da je prelazak na plaćanje za ruski gas u rubljama logičan korak Rusije i da je izazvan objektivnom željom da se sa 100 postotnom garancijom primi uplata za isporučenu robu.
„Nekoliko kupaca je već pristalo na plaćanje gasa u rubljama.Čekamo odluke ostalih uvoznika“, rekao je Novak.
Podsetimo, ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Ruski lider je prethodno doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama, ukaz važi od 1. ap
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Putin: Partneri priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, valutno tržište pripremiti za promene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala