- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Partneri priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, valutno tržište pripremiti za promene

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da partneri Rusije iz Evrope priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući gas. Oni, međutim, svojim izjavama o odustajanju od ruskog gasa i nafte destabilizuju tržište i dižu u nebo cene svojim građanima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema Putinovim rečima, ruske energetske kompanije su odgovorni učesnici svetskog tržišta i to su dokazali dugogodišnjim radom.

„Pokušaji zapadnih država da istisnu ruske isporučioce, da zamene naše energente alternativnim isporukama neizbežno će se odraziti na čitavu svetsku privredu. Posledice takvog koraka mogu biti veoma bolne i i to pre svega za inicijatore takve politike“, naveo je on.

Što se tiče isporuka energenata iz drugih zemalja, pre svega iz SAD, u Evropu, to će koštati potrošače mnogostruko više.
„Baš mnogostruko. Odraziće se i na standard ljudi i na konkurentnost evropske privrede“, naglasio je on.
Razumna zamena za ruski gas za Evropu je moguća u budućnosti, ali sada jednostavno ne postoji, istakao je predsednik Rusije.
Putin je na sednici posvećenoj situaciji u energetskom sektoru Rusije rekao i da je potrebno pripremiti rusko valutno tržište za prelaz na obračune u nacionalnim valutama, da se postepeno udaljavaju od dolara i evra.
Kako je naglasio, to je zadatak od strateškog značaja.

„Nameravamo da drastično povećamo udeo obračuna u nacionalnim valutama u sistemu spoljne trgovine. Važni koraci u tom pogledu se već preduzimaju a ključni zadatak je da se naše valutno tržište pripremi za takav prelaz, da može bilo koju stranu valutu slobodno i u potrebnoj količini da promeni u rublje“, objasnio je Putin.

Odustajanje od nepouzdanih, kompromitovanih valutnih jurisdikcija je strateški zadatak sa aspekta finansijske, ekonomske bezbednosti naše zemlje, istakao je on.
To je važno i za očuvanje i rast obima naše spoljne trgovine, uspostavljanje odnosa sa predvidivim partnerima koji drže reč i kojima je bitna njihova poslovna reputacija i koji razumeju posledice svojih odluka.
Prema Putinovim rečima, najveći problem za ruski energetski kompleks je narušavanje logistike izvoznih isporuka.

„Danas ćemo razmotriti situaciju u sektoru nafte i gasa. Razgovaraćemo o dugoročnim planovima razvoja, kao i o pristupima rešavanju problema sa kojima su se kompanije za gorivo i energetiku suočile zbog delovanja tzv. neprijateljskih zemalja. Najveći od njih, o čemu smo već više puta govorili, odnosi se na narušavanje logistike izvoznih isporuka“, objasnio je Putin.

On je dodao da banke „neprijateljskih zemalja“ odlažu plaćanje ruskih energenata.
„Primećuju se propusti u plaćanju izvoznih isporuka ruskih energenata. Banke iz ovih neprijateljskih zemalja odlažu transfer plaćanja“, istakao je on.
Evropa je spremna da odustane od zelene agende i ponovo uloži u energetiku sa visokim ugljeničnim otiskom, dodao je Putin.
„One (evropske zemlje) spremne su da zaborave na svoju takozvanu zelenu agendu i ponovo se okrenu energetici sa visokim ugljeničnim otiskom, koju su donedavno htele da u potpunosti zaustave, nazivali je ‘arhaičnom’ i ‘prljavom’, rekao je ruski lider.
Kako je naveo, Zapad pokušava da prikrije svoje pogrešne procene u oblasti zelene energije i za sve okrivi Rusiju, pri čemu su to pogrešne procene i nekompetentnost ne samo u energetskom sektoru, već i u mnogim drugim oblastima.
Predsednik je zahtevao da se obezbedi stabilno snabdevanje energentima domaćeg tržišta, povećaju isporuke i smanje cene gde je to moguće.
„Neophodno je obezbediti stabilno snabdevanje energentima domaćeg tržišta Rusije. U uslovima kada se inostrana tržišta smanjuju, važno je povećati isporuke ruskim potrošačima. A da bi se stimulisala domaća potražnja, neophodno je sniziti cene tamo gde je to moguće“, konstatovao je ruski lider.

Preorijentisati izvoz

Izvoz ruskih energenata na Zapad će se doglednoj budućnosti smanjivati i potrebno je preorijentisati se na druga tržišta, ukazao je Putin.
„Važno je učvrstiti tendenciju koja postoji poslednjih godina: korak po korak preorijentisati naš izvoz na brzo rastuća tržišta juga i istoka. U tom cilju potrebno što pre odrediti ključne objekte infrastrukture i pristupiti njihovoj izgradnji“, naveo je on.
O tome zašto su kineski mediji odluku ruskog predsednika da rublju veže za zlato i da izvezeni gas naplaćuje u rubljama nazvali „ubistvenim oružjem protiv Zapada“ u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala