- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpkinje sa krova Evrope za Sputnjik: Sve je to normalno

© Foto : FIBANevena Jovanović
Nevena Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Jelena Bruks i Nevena Jovanović, srpske košarkašice, osvojile su Evroligu sa mađarskim Šopronom posle pobede nad favorizovanom ekipom Fenerbahčea i to u Istanbulu pred 10.000 navijača. Prve utiske nakon velikog uspeha dve sjajne igračice podelile su sa Sputnjikom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Srpske košarkašice šampionski mentalitet koji gaje kada obuku nacionalni dres prenele su i u klub za koji nastupaju, pa su donele radost mađarskom Šopronu koji je po prvi put u istoriji postao prvak Evrope u ženskoj košarci.
Nevena Jovanović i Jelena Bruks nisu ni sanjale da će godinu dana nakon što su osvojile Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom ponovo postati šampione Starog kontinenta, ovog puta u klupskom dresu.
Bruks se nedavno oprostila od reprezentacije, ali ne i od klupske karijere u kojoj je ostvarila do sada neprevaziđen uspeh.
„Primetila sam da su naši uspesi ispraćeni. Osećaj je fenomenalan, utisci su se sada malo slegli, sa Nevenom sa išla do kuće i na svakih 15 minuta sam je pitala: 'Gospođo pa šta mi uradismo?'“, kroz smeh je ispričala Bruks.
© Foto : FIBAJelena Bruks i Sonja Vasić
Jelena Bruks i Sonja Vasić - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Jelena Bruks i Sonja Vasić
Kako je istakla bivša reprezentativka prvenstveni cilj nije bila titula, već je to najpre bio ulazak u plej of.
„Na startu sezone ušli smo sa ciljem da uđemo u plej-of, pa postepeno do Fajnal-fora. Osvajanje Evrolige nije bio ni na kraju uspeh, prevelik je uspeh, a osećaj izvanredan“, istakla je Jelena, a Nevena se složila.
„Sve mi se odjednom desilo, prvi Fajnal-for, finale, titula. Naravno da nisam zamišljala da će se sve odigrati ovako. Imali smo ciljeve, to je bio plasman na F4, ali kada smo to uspele otišle smo i dalje. Došla sam u pravo vreme. Tim je napravio veliki uspeh i drago mi je da sam deo istorije“, ispričala je Nevena koja je nedavno stigla u Šopran iz Francuske.
Za košarkašice mađarskog kluba bio je upriličen i veliki doček, što su srpske igračice emotivno doživele.
„Još uvek nisam sto odsto svesna. Presrećna sam, ali mislim da nismo svesne ni ja ni devojke. Veliki je uspeh za sve nas posebno, ali i za ceo klub i mađarsku košarku. Divno je, kada se sve sleglo i kada smo došli u Šopran imali smo doček i onda je proradilo više emocija, skoro i suza“, objasnila je Jovanović.
Uspeh je još više dobio na značaju jer se utakmica igrala u Istanbulu gde su košarkašice Fenera unapred dodelile sebi ulogu favorita. Međutim, dobra odbrana i pritisak bile su ključne stavke koje su Šopran odvele do titule.
„Znali smo da Fener ima najveće ambicije, posle izbacivanja ruskih ekipa dobili smo više nade da sanjamo o boljem rezultatu, a pogotovo Feneru koji ima zvezde ženske košarke. Pomrsili smo im konce pred domaćom publikom, verujem da nisu srećni, možda su i ljuti, ali zato smo i otišle tamo, svako radi svoj posao“, objasnila je Nevena na šta se Jelena nadovezala.
„Svi u klubu su nam govorili da uživamo u tom danu. I time što smo drugi ostvaren je veliki uspeh. Kad smo se rasteretili bilo nam je lakše, dok je u njihovom slučaju bilo drugačije i ja verujem da su one mislile da su već osvojile Evroligu pre nego što je Fajnal-for i počeo. Mislim da su imale mnogo veći pritisak koji nisu mogle da iznesu. Furiozno smo krenule utakmicu, ne znam protiv koga da smo igrale ne bi bilo šanse. Od prvog minuta je utakmica bila naša i bilo je jasno da nismo došle samo da se prošetamo“, istakla je Bruks.
„Mi smo sa njima igrali dva puta u sezoni. Nismo prošle slavno, oba puta smo izgubile sa 20 poena razlike. Osetile smo na svojoj koži šta znači kada ekipa puna zvezda ima samopouzdanja. Sada smo od početka sprečili to samopouzdanje i znali smo da odbranom moramo sve da rešimo. Mislim da smo od prve sekunde nametnuli svoj ritam. Svesti takvu ekipu na 55 poena i više je nego uspeh. Odbrana nas je krasila tokom cele sezone i znale smo da ta odbrana može da donese veliki uspeh“, dodala je Jovanović.
Srpkinje su se nakon pobede istakle kao košarkašice koje su najmanje bile uzbuđene, a u klubu su se našalili sa njima i objasnila da se Nevena i Jelena ne raduju jer su sa Srbijom navikle na titule, što je jako nasmejalo naše igračice.
„Dovoljno sam se istrošila, obe utakmice sam igrala po 40 minuta da ja stvarno nisam imala snage. Pričali su nam „pa da vi ste navikle“. To sam rekla porodici kada se sve završilo. Šta se radujete sve je to normalno“, nasmejala se Jelena.
„Kada smo pobedile, Jelena i ja nismo previše slavile. Svi su se šalili i rekli da je nama to normalno i da smo navikle da osvajamo. Možda jeste tako, ali ovo je posebna vrsta sreće. Ništa ne može da se meri sa igranjem za reprezentaciju i tim osećajem, ali ovo je drugačija vrsta sreće. Kada si na krovu Evrope ispred toliko dobrih igračica, malo je nas i drago mi je da sam u tom društvu Sonja, Jelena i ja. Drago mi je da sam sa klubom napisala istoriju“, potvrdila je i Nevena.
Srpska košarkašica istakla je da će joj trofej Evrolige biti dodatni motiv pred naporan period koji sledi uključujući pripremu za Svetsko prvenstvo koje se održava od 22. septembra do prvog oktobra.
„Ostala nam je finalna serija regularne sezone. Za sada razmišljam o tome. Leto će biti kako je Marina najavila papreno i jako, ali nije prvi put, znamo šta nas čeka i zbog čega smo tamo. Nadam se pre svega zdravlju i da malo posle sezona uspemo da odmorimo da bismo bile maksimalno spremne“, istakla je Jovanović.
Sa druge strane, Jelena Bruks letu se raduje jer će moći da se posveti porodici s obzirom na to da je završila reprezentativnu karijeru.
„U reprezentaciji sam bila 15 godina, to je dugi ciklus koji je iziskivao kraj u nekom trenutku. Samim tim što imam svoju porodicu samo je bilo pitanje kada. Fizički verujem da mogu još da igram, ali za reprezentaciju mislim da je došlo vreme za mlađe devojke“, objasnila je Bruks.
Ipak, Jelena veruje da su ona i Sonja Vasić reprezentaciju ostavile u dobrim rukama i da će Tina Krajišnik odlično raditi svoj kapitenski posao.
„To je bila želja, da sve ostavim u dobrim rukama. Da ne ostavljam ne bih se usudila da odem. Verovala sam da su te devojke zrele i da mogu da uzmu našu ulogu i da nastave uspeh sa reprezentacijom“, objasnila je Bruks.
Koliko god da trofej Evrolige donosi sreću ne može da se meri sa onim koji je Jelena podigla u nacionalnom dresu.
„Kada osvojiš trofej sa reprezentacijom usrećio si ne samo porodicu i prijatelje već sve Srbe i narod koji je bio uz tebe. To je posebna, neopisiva draž i budi neopisivu emociju. Ipak, u Šopronu sam 15 godina, ovde sam postala profesionalac i doživljavam uspeh emotivno na drugačiji način“, zaključila je Jelena Bruks.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
SPORT
Novo unižavanje Jokića – NBA legende izostavile Srbina iz najbolje petorke
 Željko Obradović sa suprugom na sahrani Dude Ivkovića - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
SPORT
Obradović o preminuloj legendi: „Nemam reči da iskažem koliko mi je teško“ /foto/
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
SPORT
Bogdanović nastavlja trku, Popovič ipak – ne! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala