- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ne postoji pravni osnov da Ukrajina nacionalizuje rusku imovinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Kijev ne može nacionalizovati rusku imovinu na teritoriji Ukrajine jer nema jak pravni osnov, tvrdi za Sputnjik ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev, komentarišući izjavu ukrajinskog premijera Denisa Šmigalja o zaplenjivanju imovine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Stručnjak objašnjava da ukrajinska država ne može sama da odlučuje o prisvajanju tuđe imovine. „Ovaj slučaj se rešava putem suda. Kao što znamo, međunarodne procedure su izuzetno duge, a i Ukrajina sigurno neće uspeti u sprovođenju svoje nepromišljene odluke jer nema pravi razlog za to“, objašnjava sagovornik.
Kijev se na sve načine trudi da isprovocira i uplaši rusku državu kako bi se prekinula specijalna operacija. Zbog toga su i doneli odluku o započinjanju procesa nacionalizacije“, naglašava stručnjak.

Najvažnija preduzeća ostala u Ukrajini

Vanredni profesor Fakulteta svetske ekonomije i politike Andrej Suzdaljc objašnjava da je veliki broj ruskih preduzeća izgrađen u Ukrajini u vreme kada je ova država bila u sastavu SSSR-a. Prema njegovim rečima, posle 2014.godine, glavne ruske kompanije su se povukle iz zemlje. „Najvažnija naša imovina koja se nalazi u Ukrajini su četiri ruske banke, među kojima je i Zberbanka““, ističe stručnjak.
Osim imovine, Kijev zahteva od Zapada da joj ustupi ruske zlatno-devizne rezerve u vrednosti od 300 milijardi dolara koje su zamrznute u zapadnim bankama. Prema rečima eksperta, “Kijevu su svi dužni, a Rusija je, naravno, dužna na prvom mestu”, kaže on.

„Mač sa dve oštrice“

Beljajev ističe da Rusija neće mirno sedeti. „Rusija će izneti kontraargumente. Izgradiće svoju poziciju koja će biti potkrepljena pravnim normama i dokumentima“, ističe stručnjak.
S druge strane, Suzdaljc dodaje da ruska država može uzvratiti istom merom. „Na teritoriji Rusije nalaze se ukrajinske građevinske organizacije i ostala njihova preduzeća. Ako Ukrajina pokuša da nacionalizuje rusku imovinu, onda će, naravno, Rusija odgovoriti istom merom“, naglašava on.
Beljajev smatra da se nacionalizacija preduzeća ne može izvršiti ni za mesec, a čak ni za nekoliko godina.“Oni i da hoće ovu odluku ne mogu brzo realizovati. Sudski postupak traje dugo", ističe ekspert. Prema njegovim rečima, ako Kijevske vlasti pokušaju nasilno da preuzmu rusku imovinu, to će biti potpuno kršenje međunarodnog prava.
Kako je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o razvoju agroindustrijskog kompleksa, Rusija je svedok još jednog pokušaja njenih partnera da sopstvene greške u privredi i energetskoj sferi prebace na ovu zemlju i da ponovo o trošku ruske države rešavaju pitanja i probleme koji se u vezi s tim javljaju.
„Štaviše, već čujemo izjave zvaničnika o mogućoj nacionalizaciji neke naše imovine. Neka niko ne zaboravi da je ovo mač sa dve oštrice", naglašava on.
Podsetimo, ukrajinska Vrhovna rada je 1. aprila usvojila zakon o nacionalizaciji imovine Rusa i onih koji javno podržavaju specijalnu vojnu operaciju Rusije. Zakon se odnosi na ruski narod i lica koja nisu državljani Rusije, „ali su usko povezani sa njom, odnosno imaju prebivalište ili se bave osnovnom delatnoš́ću“ u toj zemlji.
Vrhovna rada Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Kijev namerava da nacionalizuje svu rusku imovinu u Ukrajini
Zgrada ambasade Rusije u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
RUSIJA
Varšava zaplenila rusku imovinu, hoće da je preda Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala