- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapadni informacioni giganti blokiraju ruske izvore informacija

© Flickr / Yuri SamoilovSajber-prostor
Sajber-prostor - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
Pratite nas
Zapadne internet platforme postepeno blokiraju ruske izvore informacija, ograničavajući, između ostalog, naloge vladinih agencija na društvenim mrežama, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Vidimo kako globalne, zapadne, pre svega američke internet platforme postepeno blokiraju ruske informacione resurse širom sveta. Oni to čine demonstrativno, bez stida. Ovih dana je video hosting Jutjub ograničio pristup brifingu portparola Ministarstva spoljnih poslova, a zatim je sličnim merama bio podvrgnut nalog Državne dume“, rekao je Lavrov, govoreći na konferenciji „Međunarodni digitalni odnosi 2022“ na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa.
On je naglasio da Tviter nameće nerazumna ograničenja na objave Ministarstva.
„Nerazumna ograničenja nametnuta su na objave našeg Ministarstva i naših inostranih misija na Tviteru samo zato što govorimo istinu, samo zato što svoje reči potkrepljujemo činjenicama. Očigledno, oni to ne žele da nam oproste“, istakao je Lavrov.
Lavrov je dodao da korporacija „Meta“ (proglašena za ekstremističku u Rusiji) uz sankcije zapadnih zemalja nastavlja da ignoriše pozive na nasilje nad Rusima i njihova ubistva na svojim platformama.
„Ovde se ne primećuju demokratija, liberalizam i pluralizam. Naprotiv, pojačava se cenzura i samovolja. Smatram da je to deo ksenofobične ‘kulture ukidanja’ svega ruskog koju odobrava i potpiruje zapadni svet“.

Zapad objavio totalni hibridni rat Rusiji

Ruski diplomata smatra da je Zapad objavio totalni hibridni rat Rusiji čim je ona počela da iznosi svoje procene i oslanja se na nacionalne vrednosti.
„Pod izgovorom ukrajinske krize, kolektivni Zapad nam je zapravo objavio totalni hibridni rat. On obuhvata najrazličitije oblasti, uključujući i informacioni prostor. Zapad je prisvojio titulu svetionika demokratije, kao što znate, i grubo krši svoje međunarodne obaveze za osiguravanje slobodnog izražavanja mišljenja, jednakog pristupa informacijama, uključujući i informacije koje dolaze iz inostranstva“, istakao je diplomata.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Moskva: SAD i saveznici vode sajber-rat protiv Rusije
Osim toga, ministar je podsetio na eru međunarodnih sporazuma u ​​okviru OEBS-a, za koje se smatralo da su zasnovani na univerzalnim ljudskim vrednostima koje su jednake za sve.
„U periodu 1990-1991. usvojeni su brojni dokumenti OEBS-a. Tada je, kao što znate, na talasu euforije o univerzalnim ljudskim vrednostima, sve izgledalo tako ružičasto, a mi smo se kretali u budućnost sa uverenjem da će nam te univerzalne ljudske vrednosti osvetliti put u budućnost, koja će sigurno svima biti svetla“, rekao je Lavrov.

Sprečavanje pristupa informacijama

Kako je naveo, čim je Rusija počela da iznosi svoje ocene i da insistira na svojim intersima, Zapad je sahranio sve obaveze po pitanju slobodnog pristupa informacijama.

„Čim je Rusija počela da iznosi svoje ocene, da se oslanja na sopstvene, originalne, zakonite, nacionalne interese, sve obaveze Zapada ... koje se tiču neophodnosti osiguranja slobodnog pristupa infomacijama zaboravljene su i sahranjene“, ocenio je ruski ministar.

On je dodao da Zapad jednostavno sprečava pristup infomacijama iz izvora koji se njemu ne dopadaju.
„Zapad pokazuje totalitarnu netrpeljivost prema alternativnim gledištima. Represijom Zapada obuhvaćeni su i pojedinci, korisnici društvenih mreža, i veliki mediji koji su godinama gradili infrastrukturu za objavljivanje vesti i ocena“, rekao je on.

Svetu preti sajber-anarhija

Bez univerzalnih sporazuma u ​​oblasti regulacije interneta, svet rizikuje da utone u sajber-anarhiju, smatra šef ruske diplomatije.
„Sada je svim odgovornim političarima, svim profesionalcima u ovoj oblasti očigledno da bez univerzalnih sporazuma u ​​oblasti regulacije interneta svet rizikuje da utone u stanje sajber-anarhije“, naglasio je Lavrov i dodao da bi posledice mogle biti „katastrofalne po svetsku ekonomiju i međunarodnu bezbednost, kao i za elementarni komfor i blagostanje stotina miliona građana“.
Lavrov je podsetio da se Rusija dugi niz godina zalaže za brzi razvoj univerzalnih normi i principa za odgovorno ponašanje država i internet-posrednika u informacionom prostoru.

Jačanje informacione bezbednosti

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo spoljnih poslova učiniće sve da ojača informacionu bezbednost u svetlu sajber-pretnji.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Jutjub blokirao snimak brifinga Zaharove; Rusija: Možda zbog informacija o biolaboratorijama?
„Ministarstvo spoljnih poslova ne stoji po strani od opšteg trenda, aktivno razvijajući digitalnu agendu. Učinićemo sve što je potrebno da ojačamo informacionu bezbednost u okviru Ministarstva kako bismo se efikasno suprotstavljali sajber-pretnjama koje su značajno porasle“, rekao je Lavrov.
Lavrov je skrenuo pažnju da se ruska diplomatija nalazi u prvim redovima informacionog sukoba.
„Naravno, dejstva koja preduzimamo da bismo preneli istinu stranoj publici provociraju naše neprijatelje na dalje pokušaje da na svaki način blokiraju ove informativne kanale. Sve to imamo u vidu“, dodao je ministar.
On je konstatovao da Rusija sada može u potpunosti da se osloni samo na sopstvene onlajn platforme.
„Bez obzira na takvu politiku zapadnih servisa (informativne konfrontacije sa Rusijom), mi ćemo strogo u okviru našeg zakonodavstva nastaviti da koristimo njihove mogućnosti u našem informacionom radu, ali je istovremeno očigledno da možemo u potpunosti da se pouzdano oslonimo samo na naše domaće onlajn platforme i informaciono-komunikaciona tehnološka rešenja“, zaključio je on.
Logo Jutjuba - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Radićemo do poslednjeg čitaoca: Jutjub blokirao sve kanale Sputnjika na 32 jezika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala