- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta se događa na Neptunu: Tajanstveni pad temperature zbunio naučnike

© © NASANeptun
Neptun - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Trenutno se Neptunova južna hemisfera nalazi usred leta dugog četiri decenije, ali iz razloga koji naučnici ne mogu u potpunosti da objasne, nije došlo do očekivanog porasta temperature, već do misterioznog pada.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nova studija, koja je prikupila 17 godina merenja Neptunove temperature, pokazuje da se događa suprotno. Merenja pokazuju tajanstveni prosečni pad temperature od oko 8 stepeni između 2003. i 2018., o čemu svedoči značajan pad atmosferskog zračenja od 2003. godine.
“Ova promena je bila neočekivana. Budući da smo promatrali Neptun tokom njegovog ranog južnog leta, očekivali smo da će temperature polako rasti, a ne pasti”, kaže naučnik Majkl Roman.
Prethodna istraživanja pokazala su da bi interakcija hemikalija u atmosferskim oblacima mogla da utiče na njihovu temperaturu, što dovodi do temperaturnih vrhova pre maksimalnog Sunčeva zračenja, a moguće je da se nešto slično događa i sada.
“S obzirom na Neptunovo 165-godišnje orbitalno razdoblje, očekuje se da će se sve sezonske promene događati postupno tokom decenije. Brze promene uočene između 2018. i 2020. izgledaju iznenađujuće brze. Čini se da dodatni procesi djeluju u Neptunovoj atmosferi “, pišu istraživači.
Drugo objašnjenje mogle bi biti vremenske varijacije, koje utiču na hemijski sastav atmosferskih oblaka, uključujući dejstvo tamnih vrtloga viđenih na Neptunu, što je još jedna od enigmi planeta o kojima još učimo.
Sunčev tok takođe je vredan razmatranja, kažu istraživači napominjući da promene u sjaju uzrokovane ciklusom Sunčeve aktivnosti mogu nekako pokrenuti fotohemijske promene u Neptunovoj atmosferi, što bi opet moglo objasniti temperaturne fluktuacije koje vidimo.
Neptun je osmi i od Sunca najudaljeniji planeta Sunčevog sistema. Nazvan po rimskom bogu mora, četvrta je najveća planeta po obimu i treća po masi koja je sedamnaest puta veća od Zemljine, prenosi portal Dnevno.
Neptun obiđe oko Sunca za 164,8 godina.
Svako godišnje doba na Neptunu traje više od 40 zemaljskih godina.
Planeta blizu zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Kameni oblaci i kamena kiša: Otkrivena neobična planeta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala