Kameni oblaci i kamena kiša: Otkrivena neobična planeta

CC BY 2.0 / Flickr/Hubble ESA / Planeta blizu zvezde
Planeta blizu zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
Pratite nas
Planeta udaljena od Zemlje 1.360 svetlosnih godina, toliko je blizu svoje zvezde da su u njenoj atmosferi oblaci od gasovitih stena iz kojih na jednoj strani planete pada „kamena kiša“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Planeta WASP-178b, koja kruži oko mlade, bele zvezde koja ima duplo veću masu od našeg Sunca, ima neverovatno malu orbitu koja traje samo 3,3 dana. Na takvoj blizini, temperature na gasovitoj planeti su izuzetno visoke i najverovatnije se radi o egzoplaneti sa najekstremnijim uslovima za koju do sada znaju naučnici.
Nova saznanja o toj planeti po prvi put su identifikovala silicijum monoksid u njenoj atmosferi.
Planetu WASP-178b naučnici porede sa Jupiterom, navodeći da je ona još vrelija. Radi se o gasnim džinovima sa izuzetno visokim temperaturama i kratkim orbitama, pošto su blizu svojih zvezda.
WASP-178b je oko 1,4 puta masivniji od Jupitera, dok mu je 1,9 puta veći od te planete u našem Sunčevom sistemu.
Temperatura na površini planete WASP-178b je oko 2.177 stepeni Celzijusa, a teoretska izučavanja navode da je temperatura na kojoj mogu da se detektuju isparenja silikata, kao što je silicijum monoksid, oko 1.700 stepeni.
Tim naučnika, koji su predvodili astrofizičar Dejvid Sing sa Džons Hopkins univerziteta i Džoš Lotringer sa Juta veli univerziteta, uspeli su da uoče silicijum dioksid u atmosferi egzoplanete zahvaljujući podacima sa teleskopa Habl.
„Silicijum dioksid nije do sada otkriven na egzoplanetama. Međutim, njegovo prisustvo na planeti WASP-178b u skladu je sa teoretskim očekivanjima“, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Nejčr“.
Ova planeta kruži oko svoje zvezde tako što joj je jedna strana stalno okrenuta ka njoj i na njoj je neprestani dan, dok je druga strana tamna. Zbog toga postoje značajne razlike u temperaturama na dve strane planete, dok se atmosfera rotira sa jedne na drugu stranu.
Naučnici smatraju da je na tamnoj strani planete temperatura niža, te se zbog toga isparenja kondenzuju u oblake, koji se potom spuštaju i iz kojih pada „kamena kiša“, pre nego što ponovo „eksplodiraju“ u isparenja na sunčanoj strani.
Do sada nije uočeno da postoji kondenzacija na liniji koja razdvaja tamnu i svetlu stranu planete, ali teorije govore kako je prisustvo silicijum oksida moguće na egzoplanetama. Jedna od planeta, na kojima je linija razdvajanja vidljivija je WASP-76b, pa se može očekivati da se na njoj otkrije „kamena kiša“, navodi Sajens alert.
Planeta Jupiter i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće na snimku najudaljenije planete: Iznenađenje na 17.000 svetlosnih godina od Zemlje
Planeta lutalica u Mlečnom putu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kiša tečnih dragulja: Van Sunčevog sistema otkrivena planeta sa metalnim oblacima
Teleskop Kepler američke svemirske agencije NASA identifikovao je 219 novih planeta - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2020
Najčudnija planeta: Supersonični vetrovi, okeani lave i kiša od kamenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala