- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto Novak nije bio Novak – i da li će to ponovo biti?

© AP Photo / Daniel ColeNovak Đoković u Monte Karlu
Novak Đoković u Monte Karlu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Novak Đoković na turniru u Monte Karlu nije prikazao ni trunku svog pravog lica, a za to postoje brojni razlozi. Ono što ne postoji je razlog za neku veću brigu.
Đoković je u 2022. godini u Kneževini odigrao tek tri meča, od kojih je dva izgubio (Veseli, Fokina), a izdanje koje je pružio u utorak popodne bilo je za momentalni zaborav.
Srpski teniser je imao 27 vinera (deset manje) i čak 51 neiznuđenu grešku (17 više) za tri seta igre, tokom kojih je jedva osvojio jedan.
U Novakovoj igri praktično ništa nije funkcionisalo i svi udarci su redom dolazili do negativnog izražaja, sa posebnim akcentom na servisu.
Na kraju, poraz od igrača kojeg je prošle godine pobedio dva puta i za to vreme izgubio sedam od 31 odigranog gema.
Verovatno glavni razlog za debakl u Monte Karlu su upravo ti mečevi koji, jednostavno, nema ove godine. Samo tri meča za skoro četiri i po meseca je nešto što nijednog tenisera ne može ostaviti u formi, pa ni najboljeg na svetu.
Novak je i sam često isticao važnost igranja mečeva, pogotovo kada prelazi na novu podlogu, a taj faktor dodat na to da mečeva nije bilo ni prethodno na betonu napravio je poseban problem.
„Podloga je specifična, zahteva mnogo mečeva da bi se ušlo u ritam, da bi se pronašao zalet na terenu. Na drugim podlogama je drugačije, na travi se recimo brzo pronađe ritam, ali šljaka je priča za sebe. Videli smo to“, objasnio je srpski teniser posle meča.
Koliko se te stvari mogu odraziti na jednog tenisera, uprkos tome što sigurno nije nedostajalo treninga u prethodnom periodu, moglo se najbolje videti u trećem setu.
Nije bilo potrebno oko eksperta da bi se zaključilo da je Đoković van svake neophodne fizičke spreme, pogotovo kada bi se pogledao semafor na kojem je stajalo: Fokina 6, Đoković 1.
„Potpuno sam fizički pao, to mi se nije mnogo puta dešavalo u karijeri. Imao sam malo i zdravstvenih problema tokom proteklih nekoliko nedelja, možda je i to uticalo, ne znam...“, rekao je Đoković.
Važna stavka, takođe, zvala se i Monte Karlo – turnir koji nikada nije važio za jedan od boljih za Novaka, iako je to mesto u kojem on (barem na papiru) živi.
Novak je prvi Masters sezone na šljaci osvojio „samo“ dvaput u karijeri, što ga čini jednim od najlošijih u njegovim vitrinama.
I kada se pogleda Rolan Garos, koji je ultimativni cilj za Novaka ove sezone na šljaci, Monte Karlo ne bi trebalo da bude bilo kakav bitan indikator.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
SPORT
„Daleko sam ja...“ – Đoković otkrio razloge razočaravajućeg povratka /video/
Kada je osvajao Otvoreno prvenstvo Francuske (2016. i 2022) u Monte Karlu je beležio loše rezultate, ispadajući u drugom, odnosno trećem kolu.
Za Novaka sada sledi Srbija open (od 18. aprila), a do tada će imati još oko nedelju dana pripreme, nakon čega slede mastersi u Rimu i Madridu... Do Rolan Garosa, koji se igra od 22. maja.
Od danas do 22. maja ima više od mesec dana, što je i više nego više dovoljno za jednog Novaka Đokovića da sazna šta je problem, isti reši i potpuno spreman krene u juriš na 21. Grend slem titulu u karijeri.
Ukoliko sumnjate da će se navedeno desiti, onda se niste najbolje upoznali sa likom i delom Novaka Đokovića u prethodnih 15 godina...
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
SPORT
Đoković: Kolaps
Novak Đoković i Alehandro Davidovič Fokina - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
SPORT
Medvedevu uzalud Đokovićev poraz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala