- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slikao je ono što o sebi nismo umeli ni smeli da kažemo, bio je običan genije

© Sputnik / Dejana VukovićIzložba „Šobajić: Trag“ u galeriji Zavoda za unapređenje kulturnog razvitka
Izložba „Šobajić: Trag“ u galeriji Zavoda za unapređenje kulturnog razvitka - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Pratite nas
Moramo se duboko zamisliti pred svakom njegovom slikom u kojoj ćemo naći sopstvene tragove i prepoznati mnogo šta što nismo umeli ni smeli da kažemo o sebi. Miloš Šobajić je grandiozno prikazao čoveka u ovom istorijskom trenutku. On je bio običan genije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovim je rečima, otvarajući malu retrospektivnu izložbu „Šobajić: Trag“ u galeriji Zavoda za unapređenje kulturnog razvitka, likovni kritičar i reditelj Đorđe Kadijević portretisao jednog od najvećih srpskih i evropskih slikara.
Postavka na kojoj se našlo osam radova predstavlja počast velikanu i obeležava godinu dana od njegovog trajnog odlaska. Na njoj su predstavljene slike u kombinovanoj tehnici i ulja na platnu iz privatnih kolekcija kojima je obuhvaćen rani i pozni Šobajić –s kraja šezdesetih, onaj najupečatljiviji s kraja osamdesetih, kao i poslednja stvaralačka faza posle dvehiljaditih.
© Sputnik / Dejana VukovićIzložbu "Šobajić - Trag" u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka otvorili su Đorđe Kadijević, likovni kritičar i reditelj i Vladimir Tomčić, istoričar umetnosti i kolekcionar.
Izložbu Šobajić - Trag  u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka otvorili su Đorđe Kadijević, likovni kritičar i reditelj, i Vladimir Tomčić, istoričar umetnosti i kolekcionar.
 - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Izložbu "Šobajić - Trag" u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka otvorili su Đorđe Kadijević, likovni kritičar i reditelj i Vladimir Tomčić, istoričar umetnosti i kolekcionar.

Simboličko podsećanje umesto velike retrospektive

Ne skrivajući da mu je čast što stoji pred Miloševim radovima, Kadijević je izrazio i žaljenje što se prava retrospektiva nije upriličila u nekom većem, reprezentativnijem prostoru.
„Za mene je prosto neverovatno da jedan umetnik kakav je Šobajić, posle ovolike pauze otkako nas je napustio, doživljava jedno ovako simbolično podsećanje na sebe i na svoje delo. Prava stvar bi bila da je Muzej savremene umetnosti priredio veliku retrospektivu njegovih dela. A lako bi ga ispunio Šobajićevim delima od dna do vrha, s obzirom na to koliko je bio plodan stvaralac.“
© Foto : Dejana VukovićIzložba „Šobajić: Trag“ u galeriji Zavoda za unapređenje kulturnog razvitka
Izložba „Šobajić: Trag“ u galeriji Zavoda za unapređenje kulturnog razvitka - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Ipak, čak i ovakav skromni izbor slika, prema rečima ovog kritičara, nosi jasne tragove snažnog stvaralačkog fluida.
„Da je Miloš Šobajić negde drugo uradio ovo što je uradio ovde, bio bi rangiran u A kategoriju evropske i svetske umetnosti. Kod nas čak nije mogao da izbegne ni malicioznost koju je doživeo od svojih savremenika, konceptualnih umetnika, koji su umeli i javno da ga potcenjuju. On je bio čovek koji nije imao nimalo smisla za lični marketing, nije činio ništa da na neki način postavi svoje ime na odgovarajući pijadestal, čak ni u ovoj našoj lokalnoj sredini“, kazao je Kadijević.
© Tanjug / TANJA VALICMiloš Šobajić
Miloš Šobajić - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Miloš Šobajić

Pokazao da je čovek rasparčan, otuđen, ružan

Osvrnuvši se na, kako je rekao, dadaističku iskru podsmeha čoveku koja traje do današnjeg dana, ugledni kritičar fokusirao se na izložene Šobajićeve slike, na umetnikovu veštinu da na platnima stvori tačnu i snažnu sliku našeg vremena.
„Pogledajte kako izgleda čovek u Šobajićevom delu, to je naša slika, pokušajte da se prepoznate. To je ono što je prava tema govora o Šobajiću - njegova intuitivna, nagonski nametnuta a zatim prosvećena ideja o tome da se čovek ovog sveta, u ovom trenutku, u ovom naraštaju poslednjih sto pedeset godina ne može drukčije slikati. Mi smo rasparčani, mi smo otuđeni, mi smo – kako Šobajić diskretno kaže – ružni na način koji nije odvratan. I moramo se duboko zamisliti pred svakom njegovom slikom u kojoj ćemo naći sopstvene tragove. I kasnije, misleći na sebe zahvaljujući Šobajiću, prepoznaćemo mnogo toga što nismo umeli ni smeli da kažemo o sebi. On je kao i Vlada Veličković, Dado Đurić i još neki naši umetnici grandiozno prikazao čoveka u ovom istorijskom trenutku.“
Otuda i uverenje da vreme u kojem će ovo delo dobiti mesto koje zaslužuje - tek dolazi.
© Sputnik / Dejana VukovićIzložba „Šobajić: Trag“ u galeriji Zavoda za unapređenje kulturnog razvitka
Izložba „Šobajić: Trag“ u galeriji Zavoda za unapređenje kulturnog razvitka - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022

Šobajić je bio običan genije

„Šobajić će se znati i kada mnogi budu zaboravljeni i sve bude u magli prošlosti. Tada će iz svesti budućih generacija izaći ideja pravog respekta prema umetniku koji pokazuje, bolje nego išta drugo, sve što je bilo za njegovog života i što se stvarno događalo: ko smo bili, šta smo radili, šta je slika našeg naraštaja.
Friziranje stvarnosti se Šobajiću nije moglo desiti, podsetio je Kadijević i dodao da je ovaj umetnik zapravo bio pravi realista.
„Svi misle da je on neki zabasali modernista koji pravi nešto što ni gospod bog ne bi razumeo, a to je u stvari jedino razumljivo. I to vreme koje je pred nama -to je njegova veličina, i ona je sve veća i veća. Znate, Šobajić je bio običan genije“.
Krupan po dostojanstvu i znanju, Šobajić nam je ostavio velika platna kao dar, ali i kao opomenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala