Krupan po dostojanstvu i znanju, Šobajić nam je ostavio velika platna kao dar, ali i kao opomenu

Pratite nas
Iako ne tako krupan fizički, Miloš je bio krupan po svojoj upornosti, po svom dostojanstvu, po svojoj mašti, znanju. Otišao je u trenutku kada je maštao da otvori svoj muzej u Beogradu. Danas njegova velika platna ostaju kao veliki dar srpskom narodu i velika opomena, kaže za Sputnjik izdavač Šobajićevih knjiga Manjo Vukotić.

Za ovog dugogodišnjeg novinara i urednika, Šobajićevog izdavača i prijatelja naslov poslednje knjige „Mojih devet života“, ujedno je i — predskazanje.

„Strastan, maštovit, pobednik, Miloš Šobajić imao je više od devet života. To je čovek koji je živeo u haosu Istanbula, koji se u detinjstvu napajao nikšićkim navikama, koji je u Parizu živeo sa svetskim džet-setom ali istovremeno išao putem slave crtajući u ateljeu u kojem je nekada radio i sam Pikaso“.

Vukotić podseća da je Šobajić bio čovek ogromne energije, široke inteligencije, a istovremeno nežan kao dete.

„Imao je širok zamah na svojim slikama i skulpturama, a mirne pokrete u razgovoru, dogovoru, piću. On je pripadao krugu naših slikara u Parizu u kome su bila velika imena poput Ljube Popovića, Vlade Veličkovića, Dada Đurića… Ali on je imao veliki radijus kretanja, bio je dobro došao svuda — u Americi, Švajcarskoj, Nemačkoj gde su u najvećim muzejima izložena njegova dela, a na mnogim trgovima u Evropi nalaze se i njegovi spomenici. Reč je o čoveku koji je iskoračio, postao svetski čovek, umetnik, a nije pobegao od svoje Srbije, svoje Crne Gore, od svoje Jugoslavije, naprotiv — sa ponosom je to nosio sa sobom, za razliku od drugih“, ističe Manjo Vukotić i dodaje:

„Više od svega voleo je Beograd. Gde god se nalazio, kao pravi, a ne lažni patriota, borio se za nas. Kada Srbiji nije bio dozvoljeno da se predstavi na bijenalu u Veneciji, iako mi tamo imamo svoj paviljon, on je otišao i izborio se za naše mesto u svetskoj umetnosti“. 

Podsetimo, poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je u 76. godini od posledica kovida 19 u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Miloš Šobajić je bio gost Marine Rajević u emisiji „Dok anđeli spavaju“. Šta je govorio o svom životnom putu i umetnosti, ali i posebnim osećanjima koje gaji prema Kosovu i Metohiju pogledajte u videu:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala