- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Premijer kritikovan zbog odavanja informacija o bugarskim vojnicima u Marijupolju /video/

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
Pratite nas
Bugarski premijer Kiril Petkov našao se na meti kritika parlamentaraca posle izlaganja pred parlamentom. Na sednici je šef Vlade objavio informaciju o sudbini bugarskih mornara, koji ostaju pod blokadom u Marijupolju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema rečima Petkova, bugarski teretni brod, „Carevna“, nalazi se na oko 260 metara od luke. Tu razdaljinu on je nazvao „aleja smrti“, jer tamo ruski i ukrajinski vojnici neprekidno pucaju jedni na druge.
On je ispričao da je u cilju evakuacije posade u Marijupolj angažovana grupa bugarskih vojnika na čelu sa rukovodiocem vojne obaveštajne službe Venelinom Venevom. Prema njegovim rečima, evakuacija bugarskih mornara pokušana je u ponedeljak i utorak, ali je kapetan broda izvestio da je situacija previše opasna.

„Želim da vas uverim da general Vanev, koji je odgovoran za tu operaciju, održava kontakt i sa ruskom i sa ukrajinskom stranom. Problem je u tome što se ukrajinski vojnici, kojih je stotinu, nalaze u zaklonu i koordinacija na nivou komande nije uvek osigurana. Tako da čak i ako ukrajinska komanda kaže 'otvorite zeleni koridor za deset minuta', niko ne može da garantuje da će to biti ispunjeno“, izjavio je Petkov poslanicima.

Predsednik parlamentarne grupe GERB Desislava Atanasova oštro je kritikovala premijera. Ona je izjavila da je objavljivanje sličnih informacija na otvorenim sednicama Narodne Skupštine nedopustivo.
„Premijer nije samo govorio o bugarskim vojnicima, već je izložio opasnosti živote tih ljudi“, ogorčeno je konstatovao poslanik.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kako je krajem marta saopštio načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev, Rusija otvara humanitarni koridor za izlazak stranih brodova iz ukrajinskih luka na otvoreno more. Takođe je dodao da je 67 stranih brodova iz 15 zemalja i dalje blokirano u ukrajinskim lukama. Odatle ne mogu da izađu na otvoreno more zbog opasnosti od mina koja je nastala krivicom Kijeva, kao i zbog opasnosti od granatiranja ukrajinske vojske.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Bugarski ekspert: Inicijativa tri mora će omogućiti Americi da pošalje „evrovazale“ u rat sa Rusijom
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Protest u Bugarskoj zbog dodeljivanja naziva ulica u znak solidarnosti sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala