- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Protest u Bugarskoj zbog dodeljivanja naziva ulica u znak solidarnosti sa Ukrajinom

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Savet gradske opštine podržao je predlog da se aleja u blizini ruske ambasade u Sofiji nazove „Heroji Ukrajine“, javlja bugarska televizija „Nova“. U isto vreme, protivnici inicijative smatraju da Bugarska treba da ostane neutralna u situaciji sa Ukrajinom. Održan je i protest pristalica i protivnika predloga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema pisanju medija, 36 ljudi je glasalo za, 16 protiv.
Pored toga, predstavnici Saveta podržali su predlog da se trg, koji se nalazi nedaleko od ambasade, nazove „Boris Nemcov“ u čast ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova, koji je ubijen 2015. godine.
Za predlog su glasale 33 osobe, protiv 12, a dvoje je bilo uzdržano. Sada odluku mora da podrži administracija cele Sofijske oblasti.
Ispred zgrade opštine održan je protest zbog glasanja na kojem su učestvovale i pristalice predloga i njegovi protivnici.
Iniciator predloga je nekadašnja vladajuća partija GERB. Njena predstavnica u Savetu opštine Milena Edreva objasnila je da niko nije počeo da preimenuje već postojeće ulice. Kako kaže, nazive su dobili prostori koji ranije nisu imali naziv.
„Danas je zaista trenutak kada svako mora da iznese svoj stav“, ocenila je Edreva.
Organizator akcije protivnika odluke je vanparlamentarna stranka MIR. Njen lider Simeon Slavčev rekao je da bi davanje naziva ulicama u znak solidarnosti dodatno podelilo bugarsko društvo. „Mi smatramo da moramo da ostanemo neutralni u situaciji sa Ukrajinom“, rekao je on.
Oglasila se i zamenica predsednika Saveta Milka Hristova iz Bugarske socijalističke partije.
„Svi smo protiv bilo kakvog rata i za mir, ali ne možemo da se dogovorimo o tome kakav pristup se preduzima i koji predlozi se daju“, rekla je Hristova.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Bugarski istoričar: Šta je sledeće, zabrana slova „R“ i „P“ da ne bismo izgovarali Rusija i Putin?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala