- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekspert: Inicijativa tri mora će omogućiti Americi da pošalje „evrovazale“ u rat sa Rusijom

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Inicijativa tri mora će postati drugi vojni savez Zapada, smatra bugarski novinar i ekspert za međunarodno pravo Velizar Enčev.
Ekspert je podsetio na mišljenje američkog politikologa Džordža Fridmana, koji je 2017. godine pisao o Strategiji Međumorja Pilsudskog koju je zamenila Inicijativa tri mora.
Prema rečima Fridmana, u njenoj osnovi se nalazi pretpostavka, da su zemlje Istočne Evrope u protivteži mogućoj ruskoj pretnji prepuštene same sebi, zato bi trebalo da se ujedine.
„Fridman smatra da bi 12 zemalja Inicijative tri mora – Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Rumunija i Bugarska - trebalo da formiraju svoj odbrambeni savez“, piše Enčev u članku za list „Duma“.
U suštini to je druga vojna alijansa Zapada, koja je maskirana kako bi vodila brigu o istočnom boku NATO-a, smatra bugarski ekspert. U isto vreme takav savez oslobađa američke vojne stratege obaveze da uđu u rat protiv Rusije zbog Ukrajine, Poljske, Baltičkih zemalja ili Rumunije, ističe Enčev.
„Privilegiju“ prolivanja krvi u sukobu sa Rusijom, Sjedinjene Američke Države su ustupile „evrovazalima“, koje, da bi prijatnije zvučalo, nazivaju saveznicima i evropskim partnerima.
Ekspert takođe napominje da je Bugarska bila domaćin samita Inicijativa tokom leta 2021. godine, a predsednik Rumen Radev je na otvaranju samita izjavio da projekat nije vojni savez i nije usmeren protiv Rusije. Neki eksperti, prema rečima Enčeva, su takođe tvrdili da će Inicijativa tri mora poslužiti kao dodatak Evropskoj uniji bez pokušaja da se takmiči sa njom.
„Ti govornici su slagali. Inicijativa tri mora ne samo da je neophodno da postane drugi NATO istočnih evrovazala, već i drugi Evropski savez zemalja druge sorte. Zato je potrebno da se Džordžu Fridmanu kaže – hvala. Njegova otkrića nam otvaraju oči u maglovitoj budućnost u novom vojnom i političkom savezu“, zaključio je bugarski ekspert i naveo da se nada da takva budućnost „neće biti ponavljanje ukrajinske sadašnjosti“.
Inicijativa tri mora, poznata i kao Baltička, Jadranska, Crnomorska inicijativa ili jednostavno kao Tri mora, je forum dvanaest država u Evropskoj uniji, koje se protežu duž od Baltičkog mora do Jadrana i Crnog mora.
Inflacija - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Bugarski analitičar: Sva pažnja usmerena ka Ukrajini, a treba je posvetiti uništavanju matrice dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala