- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Odluka Letonije da 9. maj proglase Danom žrtava ruske agresije - uvreda

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Odluka Sejma Letonije da 9. maj proglasi Danom žrtava „ruske agresije“ je uvredljiva, to je pokušaj da se ponizi zajednica koja govori ruskim jezikom u toj zemlji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Uvredljiva odluka letonskog Sejma podleže odlučnoj osudi od strane svih razumnih snaga ne samo u Rusiji, nego i u celom svetu. Ona se takođe može okarakterisati kao pokušaj ponižavanja zajednice koja govori ruski jezik u Letoniji i brižljivo čuva sećanje na podvige antifašističkih heroja“, ocenila je Zaharova.

Kako je još dodala, ovaj zakonodavni akt istovremeno ne predstavlja iznenađenje, jer je vladajući režim u Letoniji odavno dobro poznat po svojim neonacističkim preferencijama i pokušajima da ublaži zverstva saučesnika nacističke Nemačke. Takođe, Riga na sve načine prikriva zločine kijevskog režima protiv civila Ukrajine i Donbasa. Ona je još zaključila kako je Rusija uverena da će istorija sve postaviti na svoje mesto.
Ranije je gradonačelnik Rige saopštio da tradicionalna manifestacija Dana pobede ove godine 9. maja neće biti održana u Letoniji jer se ovaj praznik pretvara u proslavu imperijalizma te ga, u okolnostima ruske vojne operacije u Ukrajini, treba preimenovati u Dan smrti. Istovremeno, kako je dodao, ceo svet 8. maja poštuje sećanje na poginule u Drugom svetskom ratu.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Letonski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Letonija dala zeleno svetlo dobrovoljcima koji žele da ratuju protiv Rusije
Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i poslovni centar Moskva siti - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Zaharova: NATO zatvara oči pred zločinima kijevskog režima
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Litvanija i Letonija snižavaju nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom; Moskva: Stiže odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala