- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letonija dala zeleno svetlo dobrovoljcima koji žele da ratuju protiv Rusije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLetonski vojnici
Letonski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Sejm (skupština) Letonije na vanrednoj sednici po hitnom postupku je podržao izmene Zakona o nacionalnoj bezbednosti u skladu sa kojim je građanima Letonije dozvoljeno da se bore kao dobrovoljci na strani Ukrajine, saopštila je lokalna agencija Leta.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Dobrovoljci će prvo morati da se registruju u strukturnoj jedinici rezervnog sastava Nacioalnih oružanih snaga.
Komisija za odbranu podržala je u nedelju pripremljene izmene zakona o nacionalnoj bezbednosti, saopštio je parlamentarni sekretar Ministarstva pravde Juris Juras.
„Već ove sedmice dobrovoljci iz reda građana Letonije moći će da odu u pomoć ukrajinskom narodu, da štite nezavisnost Ukrajine“, rekao je on.
Nova konzervativna partija takođe je saopštila da „spomeniku Oslobodiocima nije mesto u centru Rige. To je pretnja nacionalnoj bezbednosti“.
Podsetimo, poslednjih dana u Letoniji su najmanje dva spomenika sovjetskim vojnicima polivena plavo-žutom bojom. Jedan od njih je spomenik Oslobodiocima Rige.
Ideju o „ujedinjenju nacije“ iznela je i ministarka obrazovanja Letonije Anita Mujžniece koja je izjavila da „jasno treba staviti do znanja da letonske škole više ne treba da se dele u pogledu vladanja određenim jezikom – sva deca koja žive u Letoniji treba da imaju jednaka prava na kvalitetno obrazovanje i jedan jedini državni jezik“. Drugim rečima, ministarka je predložila da se prekvalifikuju škole nacionalnih manjina u škole u kojima će se nastava odvijati na letonskom jeziku. Ideja nije novost, jer poslednja, aktuelna reforma obrazovanja predviđa ukidanje nastave na ruskom jeziku.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.
Vojnici narodne milicije DNR na borbenom vozilu pešadije BMP-1 - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
DNR: Ukrajinske trupe minirale Marijupolj, pitanje oslobođenja grada biće rešeno na pregovorima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala