- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolog tvrdi da je pronašao najstariji hebrejski tekst sa imenom Boga

© Foto : Ofer Shinar/Banias Excavations/Zinman Institute of Archaeology / University of Haifa / Israel Nature and Parks AuthorityOltar hrišćanske crkve u Nacionalnom parku Paneada
Oltar hrišćanske crkve u Nacionalnom parku Paneada - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Arheolog dr Skot Stripling i tim međunarodnih naučnika tvrde da su otkrili najraniji protoazbučni hebrejski tekst u kome se pominje ime Boga. Međutim, otkriće je upitno sve dok naučna zajednica ne bude mogla da preispita ove navode.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ako se potvrdi datum iz kasnog bronzanog doba (oko 1200. p. n. e.), ova mala, 2x2 cm presavijena olovna „ploča prokletstva“ može biti jedno od najvećih arheoloških otkrića ikada. To bi bila prva potvrđena upotreba Božjeg imena u zemlji Izraela. To bi dokazalo da je u Izraelu bilo pismenosti nekoliko vekova ranije i pokazalo da su Izraelci bili pismeni kada su ušli u Svetu zemlju, te da su stoga mogli da napišu Bibliju.
„Ovo je tekst koji nađete samo svakih 1.000 godina“, rekao za „Tajms of Izrael“ profesor Univerziteta u Haifi Geršon Galil. Galil je pomogao da se dešifruje skriveni unutrašnji tekst presavijene olovne ploče na osnovu visokotehnoloških skeniranja izvedenih u Pragu na Akademiji nauke Češke Republike.
Međutim, istraživači još nisu objavili otkriće u recenziranom akademskom časopisu. Isto tako, oni još uvek nisu objavili jasne slike i skenirane natpise kako bi drugi akademici mogli da procene.

Sumnje postoje

Bezbedno datiranje predmeta takođe dovodi u pitanje činjenica da ploča nije otkrivena tokom pažljivo iskopanog slojevitog konteksta. Umesto toga, pronađena je tokom ponovnog ispitivanja zemlje 2019. godine sa gomile deponije formirane tokom iskopavanja ‘80-ih na planini Ebal koja su održana pod prof. Adamom Zertalom. Zemlja je tada bila prosejana na suvo, a 2019. Striplingov tim ju je ponovo presejao koristeći tehniku mokrog prosejavanja.
Arheolozi kojima se obratio „Tajms of Izrael“ nisu bili voljni da komentarišu zapisnik sve dok nisu ne pregledaju predstojeći akademski rad i skenirane snimke.
„Činjenica da to objavljuju u vestima pre nego što budu naučno objavljena je pomalo netačna“, rekao je jedan priznati akademik. Drugi je upozorio da, pošto nije mogao sam da vidi natpis, nije bilo moguće znati da li su tvrdnje činjenične ili slučaj „previše razvijene mašte“.
Međutim, oba skeptika su rekla da je „sve moguće“ i da „možda važi“, iako slike još nisu dostupne.
Iako je neregularno promovisati neobjavljen rad u laičkoj štampi pre akademskog časopisa, Galil je primetio da se tim osećao obaveznim da podeli vesti o postojanju table i o svojim početnim nalazima zbog njegovog potencijala da promeni istoriju, prenosi portal „Sve o arheologiji“.

Najstariji pomen Boga?

Pokojni profesor Univerziteta u Haifi Zertal je iskopao ovo mesto ‘80-ih, gde se nalazio veliki pravougaoni oltar koji je očigledno izgrađen iznad ranijeg okruglog oltara. Stripling je rekao da je ploča došla iz zemlje prvobitno iskopane iz ovog okruglog oltara.
„Čim sam ga video (tablicu), znao sam šta je to jer su ove ploče sa prokletstvom poznate. Srce mi je skoro iskočilo iz grudi“, rekao je Stripling.
„Pronašli smo 40 slova, 40 na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani tablice. I svi su bili na ovom protoazbučnom pismu koje datira iz kasnog bronzanog doba“, dodao je on.
Galil je rekao da je tekst uglavnom napisan arhaičnim proto-kananskim pismom, sa nekim slovima koji potiču iz hijeroglifa.
Prema istraživačima, on glasi: „Proklet, proklet, proklet – proklet od Boga IHV./ Umrećeš proklet./ Proklet ćeš sigurno umreti./ Proklet od IHV – proklet, proklet, proklet.“
Helenistička tvrđava iz vremena ustanka Makavejaca otkrivena u južnom Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće u Izraelu: Nađeni dokazi o velikoj bici koja je usledila posle biblijskog čuda /video, foto/
Zemlja bez ljudi - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
SVET
Gde i kada će se dogoditi Strašni sud
Nojeva barka (1846) – Edvard Hiks - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
DRUŠTVO
Mojsijeva iluzija: Trik na koji nasedne 80 odsto ispitanika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala