- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriće u Izraelu: Nađeni dokazi o velikoj bici koja je usledila posle biblijskog čuda /video, foto/

© Foto : Facebook/Israel Antiquities Authority/PrintscreenHelenistička tvrđava iz vremena ustanka Makavejaca otkrivena u južnom Izraelu
Helenistička tvrđava iz vremena ustanka Makavejaca otkrivena u južnom Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Arheolozi u Izraelu otkrili su ostatke helenističke tvrđave koja svedoči o velikoj bici ustanika protiv zavojevača pre oko 2.000 godina. Radi se o ustanku koji se kod Jevreja obeležava praznikom Hanuka, a opisan je u Prvoj knjizi Makavejskoj Svetog pisma.
Jevrejski pobunjenici, poznati kao Hasmonejci ili Makaveji, među kojima su i Sveti mučenici Makaveji, kojima je posvećen praznik 14. avgusta prema kalendaru SPC, uništili su ovu tvrđavu u okviru ustanka protiv helenističkih okupatora.
Arheolozi su nedavno otkrili ostatke tvrđave u šumi Lakiš, na obroncima Judejskih planina u južnom Izraelu, objavila je Uprava za antikvitete Izraela.
Tvrđava je uništena oko 112 godine pre Hrista, nekoliko decenija posle jerusalimskog čuda koje se dogodilo u sklopu ustanka, a proslavlja se kao Hanuka kod Jevreja.
„Bitka se dogodila u vreme kada je vođa Makavejaca, sveštenih Jovan Hirkan vodio Hasmonejce u borbi za nezavisnost od Seleukidskog carstva“, saopštila je Uprava za antikvitete.
Tvrđava se nalazi na vrhu visokog brda i obezbeđuje stratešku kontrolu nad glavnim putem za Marešu, koja je bila veoma važan grad u helenističkom periodu, prenosi Lajvsajens.
Arheolozi pretpostavljaju da je tvrđava bila deo utvrđene linije helenističke armije i da joj je namena bila da zaštiti Marešu od napada pobunjenika Hasmonejaca, navodi Uprava za antikvitete.
„Dokazi sa nalazišta pokazuju da je seleukidska odbrana bila neuspešna. Utvrđenje je teško oštećeno i zapaljeno tokom napada Hasmonejaca“, navodi se u saopštenju Uprave koje potpisuju vođe istraživanja Sar Ganor, Vladik Lifšits i Ahinoam Montagu.
Tvrđava je bila dimenzija 15 puta 15 metara, sa spoljnim zidovima debljine i do tri metra, a u njenoj unutrašnjosti nađeno je sedam prostorija visine oko dva metra. Otkrivene su i stepenice koje su vodile na gornji nivo građevine, koji nije sačuvan, a pretpostavlja se da je ukupna visina građevine bila pet metara.
Arheolozi su u utvrđenju našli na stotine artefakata, među kojima su gvozdeno oružje, praćke, grnčarija i novčići koji potiču iz drugog veka pre Hrista. Nađene su i izgorele drvene grede, koje su naučnicima ukazale da je tvrđava spaljena u borbi.
Ustanak Hasmonejaca ili Makaveja počeo je kada je seleukidski kralj Antioh Četvrti oskrnavio Drugi hram u Jerusalimu 168. godine pre Hrista. On je, kako navode istorijski izvori, posle osvajanja Judeje, pogubio 80.000 Jevreja, uništio sveti jevrejski hram u Jerusalimu i zabranio jevrejsku veru. Sprovodio je helenizaciju Jevreja, uveo grčke paganske običaje u Jerusalim i u hram postavio skulpturu grčkog boga Zevsa.
Tada je, 167. godine pre Hrista, sveštenik Matatija sa svojih pet sinova pokrenuo ustanak, a nasledio ga je njegov sin, sveštenik Juda Makavej (Makabejac), koji važi za jednog od najvećih jevrejskih vojskovođa i ratnika.
Makaveji su uspeli da preotmu hram, očiste ga i osvete, ali prema predanju koje prati praznik Hanuka, nisu u njemu našli dovoljno neoskrnavljenog ulja za obredne svetiljke, već samo jednu posudu u kojoj je bilo ulja za jednu svetiljku za jedan dan. Međutim, tada se dogodilo čudo i svetiljka je gorela osam dana, koliko se ovaj praznik proslavlja.
„Otkriće ove tvrđave otvara nam pogled na bitke i pobede ustanika Makaveja, obezbeđujući dokaze u vezi sa tradicionalnim predanjima o Hanuki“, rekao je Hili Troper, izraelski ministar kulture i sporta.
Gutenbergova Biblija - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2021
DRUŠTVO
"Sve je zaista i bilo tako": Kako nauka objašnjava biblijska čuda
Zapisi s Mrtvog mora - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Tajne „Pećine užasa“ u Judejskoj pustinji: Biblijski zapisi, mumija devojčice stara 6.000 godina...
Ruševine Vitsaide u Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2020
Veliko otkriće u Izraelu: Pronađen biblijski grad u kom su se dogodila najpoznatija Isusova čuda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala