Tajne „Pećine užasa“ u Judejskoj pustinji: Biblijski zapisi, mumija devojčice stara 6.000 godina...

CC BY 2.0 / Ken and Nyetta / Dead Sea Scroll -- the World's Oldest SecretsZapisi s Mrtvog mora
Zapisi s Mrtvog mora - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Najmanje dve desetina fragmenata zapisa sa Mrtvog mora na grčkom jeziku pronađeno je tokom opsežnih radova na iskopinama u Judejskoj pustinji, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete, a preneo „Tajms of Izrael“, dodajući da je to prvi zapis star oko 2.000 godina koji je otkriven u poslednjih 60 godina.

Izgleda da su sveti tekstovi grčki prevodi knjiga Zaharija i Nauma iz Knjige dvanaest malih proroka i napisani su u dve ruke, a samo je ime Božje napisano na hebrejskom jeziku u telu teksta, što je bilo tipično za period Prvog hrama.

Među novootkrivenim fragmentima je i rečenica iz knjige Zaharija:

„Ovo su stvari koje morate da radite: Govorite istinu jedni drugima i činite istinsku i savršenu pravdu na svojim kapijama. I ne smišljajte zlo jedni drugima i ne volite krivokletstva, jer sve su to stvari koje ja mrzim – govori Gospod “.

Jedinstveni artefakti pronađeni su u takozvanoj „Pećini užasa“ u Nahal Heveru, koja leži na oko 80 metara ispod vrha strme litice. U saopštenju za štampu Izraelske uprave za antikvitete navodi se da je pećina nazvana „Pećinom užasa“ jer je prošarana „klisurama i do nje se može doći rizičnim skokom niz strmu liticu“.

U iskopavanju je došlo do još jednog, ne manje zapanjujućeg otkrića – verovatno najstarije korpe na svetu. Pretpostavlja se da je istkani predmet star 10.500 godina, na osnovu testova datiranja radio-ugljenikom, koje je sprovela profesorica Elizabeta Boareto sa Vizman Instituta za nauku u Rehovotu. Korpa, koju su pronašli tinejdžeri iz predvojne akademije Nofei Prat, ostala je gotovo netaknuta zahvaljujući vrućini i suši tipičnoj za to područje.

Tokom dubinskog ispitivanja, arheolozi su pronašli i prirodno mumificirane ostatke deteta, verovatno devojčice, umotane u tkaninu. Za telo sa očuvanom kosom procenjuje se da je staro oko 6.000 godina.

Tim angažovan na iskopavanju pronašao je i novčić iz vremena ozloglašene, krajnje uzaludne pobune Bar Kohbe protiv Rimljana i njihove vladavine iz 133. do 135 godine nove ere. Na kovanicama se nalaze jevrejski simboli tipični za tu epohu – harfa i urma.

Od stotina do danas pronađenih zapisa, samo su tri manje-više kompletna, dok su ostali fragmentirani i sastoje se od oko 25.000 sitnih, relativno očuvanih delova, kažu naučnici. Neki su na hebrejskom, neki na aramejskom, a neki na grčkom jeziku.

Ulažu se ogromni napori kako bi se pokušali rekonstruisati tekstovi iz fragmenata koristeći vrhunske savremene tehnologije. Izraelska uprava za antikvitete je navela da je oko 80 kilometara pećina Judejske pustinje pomno pročešljano, zahvaljujući i dronovima kojima se ispituju teško dostupna mesta.

Otkako je beduinski pastir slučajno uočio prve zapise sa Mrtvog mora 1947. godine, ovi drevni tekstovi su izuzetno doprineli našem današnjem znanju o judaizmu Drugog hrama i mnoštvu verskih grupa i sekti iz kojih su nastali rabinski judaizam i hrišćanstvo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala