- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gde i kada će se dogoditi Strašni sud

CC0 / Pixabay / Zemlja bez ljudi
Zemlja bez ljudi - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Naučnici i teolozi traže dolinu gde će se sile dobra i zla suočiti u poslednjoj bici posle koje, u skladu sa judaizmom, hrišćanstvom i islamom, ljude očekuje Strašni sud. Kakvu sudbinu čovečanstvu predviđaju vekovna istraživanja i religije?

„Veliki poslednji dan“

U mnogim religijama se govori o kraju sveta. Međutim, najneobičniji opis je u hrišćanskom Novom zavetu. Njegova poslednja knjiga se naziva Otkrovenje Jovana Bogoslova ili Apokalipsa.
Tamo su objašnjeni događaji koji su prethodili drugom Hristovom dolasku na zemlju i suđenju svim ljudima. Od mnogih slika se izdvaja jedna - Antihrist, koji će odvesti vernike sa pravog puta i okupiće „sve vladare na zemlji“ u borbi protiv Dobra.
„Oni odlaze carevima celokupnog Univerzuma kako bi ih okupili za borbu na veliki dan Boga Svemogućeg. I okupio ih je on na mestu zvanom jevrejski Armagedon“, piše u knjizi Otkrovenja.
Tako je ovaj toponim postao pojam koji označava katastrofu velikih razmera. Vekovima su teolozi tražili tačan položaj mesta, ali bezuspešno, na kartama se ono nije nalazilo. Tokom XIX veka arheolozi su krenuli u istraživanja.
Tokom 1838. godine američki profesor Edvard Robinson je putujući po Svetoj zemlji tražio mesto gde su se odvijali biblijski događaji. Metod je bio jednostavan, on je beležio toponime iz Svetog pisma i upoređivao ih sa savremenim. Međutim, to nije bio uspešan metod, jer su mnoge jevrejske nazive zamenili arapski.
Jednom se našao u mestu Tel el Muteselim, u prevodu znači „Brdo vladara“. Mesto je osnovano u čast cara Solomona koji je u X veku pre naše ere tu sagradio grad i nazvao ga Har-Megido, spominje se i u Starom zavetu.
Veliko naselje je bilo smešteno na vrhu planine, koja je pružala spektakularan pogled na dolinu. Robinson je pretpostavio da je to mesto o kome se radi u Apokalipsi.

„Mesto sudbonosnih događaja“

Grad Megido je tek krajem XX veka izučen do kraja. Naučnici su pronašli da se u III veku pre naše ere tamo dogodila velika katastrofa.
„Verovatno je jak zemljotres uništio mnoge gradove u istočnom Sredozemlju. To je bio pravi ‘bič Božiji’ za lokalno stanovništvo“, smatra arheolog Erik Klajn.
Prema njegovim rečima, Megido je postao asocijacija za nešto rušilačko i smatra da će se tu odigrati poslednja bitka.
Međutim, nisu svi saglasni sa mišljenjem Klajna. Knjiga je pisana na grčkom jeziku i verovatno autor nije tako dobro poznavao jevrejsku kulturu.

„O gradu Megido ne treba govoriti kao o mestu odlučujuće bitke. Činjenica je da se u Otkrovenju Jovanovom, najverovatnije, ne radi o određenom događaju, već o celoj seriji: reč ‘polemos’ u originalu ne znači samo ’bitka’, već i ’vojna kampanja’. Pored toga, veličina doline je mala za opise velikih dimenzija koji se nalaze u knjizi“, pisao je poznati američki bogoslov Džon Pentakos.

Prema njegovim rečima kraj sveta neće tamo početi. Teolog smatra da bi se proročanstva mogla naći u Starom zavetu, u knjizi proroka Joila, koji je rekao da će okupiti sve narode i dovesti ih u dolinu Josafata.

Dve doline

Dolina Josafata se ne spominje na karti Svete zemlje i nema nijednog sličnog toponima. Poznato je samo da se nalazi nedaleko od Jerusalima.
Postoje dve verzije kako se ono može naći. Prema prvoj je potrebno pronaći selo Tuku (Tekoa), koje se nalazi 12 kilometara južno od Vitlejema. Prema predanjima lokalnih beduina, ovde će se odigrati „poslednji događaji za čovečanstvo“ ─ bitka snaga Dobra i Zla i Božji sud nad svima.
Druga hipoteza je da je to Kedronska dolina u Jerusalimu. Ona se nalazi između Eleonske gore na kojoj se nalazi hram Hristovog Vaznesenja i Hramske gore u kome se mole Jevreji i muslimani. Prema jevrejskom predanju, Mesija će se uzdići u sveti grad i oživeti sve koji su ovde sahranjeni. Zato je Kedronska dolina najskuplje groblje na svetu.

Druge lokacije

Muslimani smatraju da se kraj sveta neće dogoditi u Jerusalimu. Iako je islamska eshatologija (religiozna učenja o kraju sveta) vrlo slična Judejskoj i hrišćanskoj.

„O sudbini sveta govori se i u Kuranu i u Hadis šerifu, pouci proroka Muhameda. Postoji pojam Kijamat ─ Sudnji dan koji će jednom doći. Prema islamskoj veroispovesti, pokojnici će ustati iz mrtvih i desiće se Božiji sud“, pojasnio je islamista Rais Sulejmanov.

Međutim, pre toga će se, prema verovanjima, u gradu Dabik na severu Sirije sukobiti Isus sa Antihristom. Prema mišljenju naučnika, ova verzija se pojavila posle velike bitke Otomanskog carstva 1516. godine.
Postoji još jedno predanje u kome se kaže da će „sinovi satane“ pobediti u Lodi, koja se nekoliko puta spominje u Bibliji. Veliki broj naučnika se slaže sa ovom verzijom, jer se stari grad nalazi u istom rejonu gde se nalaze i sudbonosna mesta za judaizam i hrišćanstvo.
Viking - stilizacija - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Otkriveni retki dokazi: Kako su se vikinzi spremali za kraj sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala