Otkriveni retki dokazi: Kako su se vikinzi spremali za kraj sveta

CC0 / / Viking - stilizacija
Viking - stilizacija - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
U pećini na Islandu arheolozi su otkrili ostatke retkih artefakata sa Bliskog istoka koje su Vikinzi povezali sa Ragnarokom, idejom poslednjih vremena u kojem bi bogovi bili pobijeni, a svet izgoreo.

Pećina se nalazi uz vulkan koji je eruptirao pre skoro 1.100 godina. U vreme te erupcije, Vikinzi su osvajali Island. „Ova erupcija sigurno je uznemirila i predstavljala egzistencijalni izazov za novopečene doseljenike Islanda“, objavio je tim istraživača u časopisu „Džurnal of arheolodžikal sajens“.

Arheološki radovi pokazuju da su nakon hlađenja lave Vikinzi ušli u pećinu i od kamena izgradili strukturu u obliku čamca. Tu su kao žrtve spaljivali kosti ovaca, koza, goveda, konja i svinja. Možda su to činili kako bi odvratili Ragnarok.

U blizini su arheolozi otkrili 63 perle, od kojih su tri poreklom iz Iraka, rekao je Kevin Smit, zamenik direktora i glavni kustos Muzeja antropologije Hafenrefer, koji predvodi tim koji istražuje pećinu. Tim je takođe u blizini kamene strukture pronašao ostatke orpimenta, minerala iz istočne Turske. Ovaj mineral se tada koristio za ukrašavanje predmeta, ali je u Skandinaviji pronađeno vrlo malo primeraka.

„Pronalazak u ovoj pećini bio je veliki šok“, rekao je Smit, piše Lajv sajens.

„Istorijski zapisi pokazuju da su Vikinzi pećinu povezali sa Surtrom, divom u nordijskoj mitologiji koji na kraju sveta izaziva niz događaja poznatih kao Ragnarok. Prema vikinškoj mitologiji, „svet će se završiti kada Surtr, elementarno biće prisutno u svetskoj tvorevini, ubije poslednjeg od bogova u bici kod Ragnaroka, a zatim će svet zahvatiti plamen“, napisao je tim u časopisu.

Misterija pećine

Arheolozi ne znaju zašto je u pećini ostalo tako retko blago sa Bliskog istoka. Vikinzi su putovali čak do tamo i ova roba je trgovinskim putevima možda došla do Islanda.

A druga mogućnost je da su pokušali da umilostive Surtra, u nadi da će se uzdržati od uništavanja sveta. Treća je da je roba trebalo da ojača Freira, vikinškog boga plodnosti koji se borio sa Surtrom.

U priči o Ragnaroku, Freir umire boreći se sa Surtrom i ne može da zaustavi kraj sveta. Prisustvo brojnih životinjskih kostiju – životinje su deo narativa plodnosti s obzirom na to da se razmnožavaju – podržava ideju da su predmeti postavljeni u pećinu da bi ojačali Freira u nadi da bi mogao da pobedi Surtra i zaustavi Ragnarok, rekao je Smit.

Prelazak u hrišćanstvo

Na Islandu hrišćanstvo je prihvaćeno pre oko 1.000 godina, ubrzo pošto su prestali da ostavljaju predmete u pećini. Poslednji predmeti smešteni u kamenoj strukturi u obliku čamca uključuju „set tegova sa vagom, od koji je jedan u obliku hrišćanskog krsta“, napisao je tim.

Međutim, čak i kada su islandski ljudi prihvatili hrišćanstvo, oni su i dalje povezivali pećinu sa krajem sveta. Jedna islandska tradicija smatra da je pećina „mesto na kojem će Satana izići na Sudnji dan“, napisao je tim.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala