- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Uskoro opera o poslednjim danima Kurta Kobejna

© AP Photo / ROBERT SORBOKurt Kobejn
Kurt Kobejn - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Londonska kraljevska opera dramatizovaće poslednje dane pevača grupe „Nirvana“ Kurta Kobejna postvljanjem opere pod nazivom „Last Days”. Delo će biti zasnovano na istoimenom filmu reditelja Gasa Van Santa iz 2005. godine.
U originalnom filmu, lik po imenu Blejk suočava se sa slavom, zavisnostima, izolacijom i depresijom sve dok ne stigne u gustu šumu gde se bori protiv svojih najgorih demona i, na kraju, oduzme sebi život u kolibi. To se zapravo dogodilo lideru „Nirvane“ ‘90-ih, a njegova smrt pogodila je milione tinejdžera koji su voleli tada popularan grandž pravac u muzici.
Operska adaptacija ove priče „uranja u muku koja je stvorila moderni mit“, u kojoj glavnog junaka „progone predmeti, posetioci i sećanja koja ga odvlače od njegove prave svrhe: samouništenja“.
Prema informacijama koje je objavio britanski list „Gardijan“, njegova premijera je zakazana za oktobar u londonskom Linberi teatru.
Komozitor opere „Last Days” Oliver Lit je rekao da je bio ogroman obožavalac „Nirvane“ i da je njihova muzika pratila njegove tinejdžerske dane. Štaviše, pohvalio se da su prve pesme koje je naučio da svira bile upravo „Nirvanine“.
„Dugujem mnogo toga zvuku grandža iz tog vremena – nikada nisam razmišljao o tome odakle su došli moj eksperimentalni nered i ponavljanja“, rekao je Lit. On dodaje da se nada da će se opera dopasti širokom spektru ljudi, a ne samo fanovima „Nirvane“.
„Radilo se o neizbežnoj smrti slavne ličnosti. Sada bi to mogla biti svaka zvezda”, kaže kompozitor.
Poslednji dani su najavljeni kao deo sezone ROKS 2022-2023, koja uključuje 20 novih operskih i baletskih produkcija, devet svetskih premijera i tri premijere u Velikoj Britaniji.
Mik Džeger - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Povratak Mika Džegera: Post-pandemijska himna, bekstvo iz zatvora i izvorno buntovništvo rokenrola
Emi Vajnhaus - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Iz Beograda u večnost: Decenija bez Emi Vajnhaus - umetnice iz čijih su rana curele pesme
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala