Iz Beograda u večnost: Decenija bez Emi Vajnhaus - umetnice iz čijih su rana curele pesme

© REUTERS / Alessia PierdomenicoEmi Vajnhaus
Emi Vajnhaus - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Kantautorka Emi Vajhaus poznata po moćnom vokalu i priznata kao najveća pevačica soula među savremenim izvođačima napustila nas je pre deset godina usled posledica trovanja alkoholom. Odlaskom u 27. godini života, Ejmi se pridružila dugom nizu muzičara koji su umrli u ovom dobu, među kojima su Kurt Kobejn, Dženis Džoplin, Džim Morison, Hendriks…

Iz rana curele pesme

„Jednom je ta facinantna pevačica rekla kako je u šesnaestoj godini ’osenčena velikim crnim oblakom’. Iz depresije je pokušala da pobegne sa gitarom u rici i brutalno iskrenim stihovima. Umesto gnola, iz rana Emi Vajnhaus curele su pesme“, piše Peca Popović u knjizi „Tragovi u beskraju“.
Ova umetnica raskošnog talenta svetskoj muzici predstavila se 2003. godine sa albumom „Frank“ koji je naišao na pozitivne kritike i bio nominovan za nagradu Merkuri. Sa sledećim albumom „Back to black“ iz 2006. godine, Emi je nagrađena sa čak pet Gremija i tako postala prva britanska umetnica koja je osvojila toliki broj priznanja. Zaslužna je za popularisanje ženskih izvođača i soul muzike, a mnogi joj pridaju značaj za preporod britanske muzičke scene. Problemi sa zavisnošću pratili su je od njenih prvih uspeha pa sve do njene smrti.
Peca Popović piše da njena sudbina nije rokenrol već okrutan gubitak.
„Ono što je kod Emi bio rok to se krilo u pesmama, to je ono što smo voleli kod Bili Holidej, Nine Simon, Dasti Springfild, Megi Bel, Edit Pjaf, Ele ili Arete – dama koje su uspostavile rodnu ravnopravnost i unele besmrtnost u tako muški posao, a ono što je zadesilo i onemogućilo da se vrati u život – to je stvarnost i tragedija našeg surovog vremena“, objavio je Peca Popović u tekstu „Kraj velikog klizišta“

Zbogom iz Beograda

Poslednji nastup Emi Vajnhaus održan je u Beogradu 18. juna 2011. godine, gde po navodima štampe, izvođačica nije bila u stanju da iznese koncert.
Fotograf Brajan Rašić koji je pratio muzičku zvezdu na poslednjoj turneji zabeležio je okom kamere sve što se dešavalo na bini.
„Kada su me njeni ljudi pitali da budem njen fotograf i da je prvi koncert u Beogradu, oni nisu ni razmišljali da sam i ja iz Beograda. Tako da sam sasvim slučajno bio prisutan da ovekovečim njenu tragediju“, kaže za Sputnjik Brajan Rašić.
Njegove prve fotografije sa koncerta bile su mnogo pozitivnije od onoga što je bio utisak publike.
„Moj je posao da predstavim ljude koje fotografišem na najbolji mogući način, tako da moje fotografije sa poslednjeg koncerta Ejmi Vajnhaus nisu ugledale svetlost dok je ona bila živa“, navodi Rašić, čija je fotografija pevačice koja se rukama „ograđuje“ od mikrofona tokom koncerta na Ušću, proglašena je za najbolju fotografiju 2011. godine prema mišljenju časopisa „Gardian“.
© Foto : Brian RasicFotografija Emi Vajnhaus sa nastupa u Beogradu
Fotografija Emi Vajnhaus sa nastupa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Fotografija Emi Vajnhaus sa nastupa u Beogradu
„To je dokument njenog kraha i tek posle Emine smrti, smatrao sam da treba da ga objavim“, ističe čuveni fotograf.
Prema njegovom mišljenju, posle koncerta u Beogradu svi su bili ljuti na Emi Vajnhaus.
„Niko nije znao da kada si predgrupa, što je ona bila, jer je Mobi bio glavni izvođač, nastup traje pedesetak minuta. Razgovarao sam sa njenim menadžerima koji se kunu da je ona izašla ’čista’ na binu. Ako je tako, to je još tužnije. Ali niko ne zna da li je ona krišom nešto uzela. U svakom slučaju, na mojim fotografijama se vidi sav njen bol, jer moj aparat ne laže“, naglašava Rašić.
On ističe da muzički život nije nimalo lak, naročito za umetnike koji su ranjivi.
„Nije lako nositi se sa slavom, a kada te muzički biznis uhvati ’u ralje’ treba to izdržati. Ona je izabrala put koji ju je odveo gde je odveo, a na njemu samo najjači stignu do kraja“, zaključuje Rašić.
Godišnjica smrti ove soul dive obeležava se danas u Kamdenu u severnom Londonu uz mnoštvo knjiga i dokumentarnih filmova koji podsećaju na vrhunce karijere ove zvezde i teško godine koje su prethodile njenoj smrti.
CC0 / Hert Niks / Statua Emi Vajnhaus u Kamdenu, London
Statua Emi Vajnhaus u Kamdenu, London - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Statua Emi Vajnhaus u Kamdenu, London
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala