- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija je postojala, postoji i postojaće: Moskva će ekonomski rat iskoristiti za razvoj

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMihail Mišustin
Mihail Mišustin - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Zapad je mislio da će sankcije slomiti rusku ekonomiju, ali je ona opstala i pojavio se jedinstveni prostor mogućnosti koje se moraju iskoristiti, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin. Kako kaže, iako Zapad pokušava da „ukine“ Rusiju, neće uspeti u tome –„ona je postojala, postoji i postojaće“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, Zapad želi da sankcijama onemogući kupovinu obične robe, da ograniči pristup uslugama i isključi sa servisa.

Maske su pale – svi Rusi su meta Zapada

Premijer je napomenuo da su pale maske zapadnih zemalja i da njihov cilj nisu više sankcije usmerene samo protiv zvaničnika i kompanija, već da zadaju udarac svim ruskim državljanima.

„Ako su ranije ograničenja bila usmerena protiv konkretnih predstavnika vlasti ili kompanija, sada su, kako se kaže, maske pale. Svrha sankcija je da udare sve građane, čak i najugroženije, po njihovom svakodnevnom načinu života i novčaniku“, naglasio je Mišustin, podnoseći izveštaj vlade u Državnoj dumi Rusije.

„Sadašnja situacija se, bez preterivanja, može nazvati najtežom u tri poslednje decenije ruske istorije. Oni koji danas pokušavaju da nas izoluju i otrgnu od svetske ekonomije neće uspeti to da učine“, upozorio je on.

Ekonomski rat kao prostor za mogućnosti

Protiv Rusije je pokrenut pravi ekonomski rat, kaže premijer.
„'Bivši partneri', a sada neprijateljske države, očekivale su da će za nekoliko dana uništiti rusku ekonomiju, ali se 'njihov scenario nije ostvario'. Propašće i pokušaj da se Moskva 'izoluje i otrgne' od svetske ekonomije. Naša zemlja je integrisana u globalne procese. Imamo saveznike i partnere sa kojima nastavljamo da radimo“, rekao je ruski premijer.
Mišustin je podsetio na reči predsednika Vladimira Putina da zapadne zemlje pokušavaju da „ukinu“ Rusiju, odnosno da joj zabrane kulturu, sport, jezik – sve rusko.

„Može, naravno, da se prelepi naziv države na mapi, globusu, ali nemoguće je prekriti sedminu kopna. Rusija je postojala, postoji i postojaće. I nije nam potrebno da ikoga da kopiramo, imamo sve uslove da stvaramo svoje. Ovo je naše vreme – da pravimo svoja dobra, da obučavamo svoje kadrove, da vaspitavamo decu našim vrednostima. Nezavisnost u stavovima, u pogledu na svet – to i jeste prava nezavisnost“, objasnio je premijer.

On je napomenuo da vlada nastavlja da radi na rešavanju problema ruskog naroda i da pokušava da učini sve što je moguće za razvoj zemlje, radeći „danonoćno“.
Delovati brzo i efikasno. I zajedno ćemo prevazići sve poteškoće!“, ocenio Mišustin, dodajući da je ruskoj ekonomiji potrebno šest meseci da se prilagodi radu u novim uslovima.

O pandemiji

Govoreći o pandemiji virusa korona, premijer je naveo da je tokom dve godine od kada je ona počela, ruska ekonomija rasla pet puta brže nego u razvijenim zemljama.
„Kao rezultat toga, stvorili smo osnovu na kojoj ćemo graditi snažnu i modernu ekonomiju“, dodao je.

Pet prioriteta

Prema rečima Mišustina, vlada je u sankcionim uslovima pokrenula prioritetni akcioni plan i definisala pet kratkoročnih prioriteta rada. To su obezbeđivanje nesmetanog rada preduzeća, širenje slobode poslovanja, podrška ugroženim delovima stanovništva, kao i snabdevanje tržišta robom i mere sektoralne podrške.
Ključni od njih je da se kroz proizvodne lance garantuje stabilan rad preduzeća, „koji neće zavisiti od toga šta smišljaju bivši strani partneri“, kao i njihovo osiguravanje obrtnim kapitalom. Vlasti će podržati ne samo mali i srednji, već i veliki biznis, jer, ako je juče velikim kompanijama bilo lakše da prežive neka ograničenja, danas imaju veću odgovornost”, objasnio je premijer.
Vlasti će u sankcionim uslovima podržati „one koji su posebno ugroženi“. Vlada je već podnela Državnoj dumi nacrt zakona koji ažurira mehanizam za određivanje onih kojima je potrebna pomoć države i traži da se ubrza njegovo razmatranje.
Kako kaže, situacija na tržištu rada je sada stabilna, ali se već preduzimaju mere. „Za sada nema naglog smanjenja zaposlenosti, ali smo proaktivni kako ljudi ne bi ostali sami sa svojim problemima“, dodao je.
Put ka ekonomskom suverenitetu
Situacija poslednjih godina, najpre povezana sa pandemijom, a sada sa aktivnostima neprijateljskih zemalja, pokazala je koliko je aktuelna potreba da se proširi proizvodnja domaćih proizvoda, ocenio je on.
„Zamena uvoza za Rusiju je 'pitanje ekonomskog suvereniteta'“, istakao je Mišustin.
Sada je glavni zadatak „ostvariti potpunu naučnu i tehnološku nezavisnost“, ali je istovremeno Moskva i dalje otvorena za konstruktivan dijalog sa stranim kompanijama i ceni saradnju sa njima, konstatovao je premijer Rusije.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Vlada Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Sankcije neviđenih razmera: Protiv Rusije do sad uvedeno preko 6.000 ograničenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala