- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađen drevni grad Maja potopljen u jezeru

CC BY-SA 3.0 IGO / JERRYE AND ROY KLOTZ MD/cropped photo / Podvodni grad – ilustracija
Podvodni grad – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Naučnici su na dnu jezera u Gvatemali pronašli kompleksni grad drevnih Maja koji, najverovatnije, datira oko petog veka nove ere.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Grad, kao i ostatke ceremonijalnih centara, kuća i drugih građevina pronašla je grupa naučnika iz raznih zemalja na dubini od 12 do 20 metara ispod vode u Atitlanu, najvećem jezeru u Gvatemali, preneli su meksički mediji.
Tokom vremena grad se našao pod vodom, verovatno zbog tektonske aktivnosti, jer zauzima površinu vulkanskog porekla na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara.
Podvodnim istraživanjem bavili su se arheolozi iz Argentine, Belgije, Gvatemale, Španije, Meksika i Francuske koji su došli do zaključka da je ukupna površina naselja mogla dostići 60.000 metara kvadratnih.
Očekuje se da se u budućnosti u rejonu Atitlana može pojaviti muzej, gde će biti predstavljen digitalni model drevnog grada, prenosi portal Nezavisne.
Civilizacija Maja dostigla je vrhunac u periodu od 300. do 900. godine nove ere, a propala je u trenutku kada su Evropljani otkrili Ameriku.
Gradovi ove drevne civilizacije nalazili su se na teritoriji današnjih zemalja Belize, Honduras, Gvatemala, Meksiko, Salvador.
Početkom februara 2018. godine postalo je poznato da je primena laserskih radara pomogla naučnicima da pronađu oko 60.000 građevina Maja sakrivenih u džunglama na severu Gvatemale. Prema preliminarnim procenama, u tim gradovima moglo je da živi oko 10 miliona ljudi.
Piramide Maja - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Drevne Maje ponovo intrigiraju naučnike: Arheolozi otkrili misteriozni skriveni spomenik
Drevni gradovi otkriveni u Gvatemali pomoću laserske tehnologije - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2018
Našli smo grad od 10 miliona stanovnika: Arheolozi zapanjeni laserskim otkrićem
Dan zahvalnosti – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2020
Veliki američki praznik slave milioni ljudi, a zapravo je reč o jednom od najvećih zločina u istoriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala