- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mađarska avionom iz Rusije dopremila gorivo za nuklearnu elektranu

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj
Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Mađarska je dobila prvu isporuku nuklearnog goriva za nuklearnu elektranu Paks iz Rusije, a ono je dopremljeno avionom, budući da isporuka železnicom nije bila moguća, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Peter Sijarto je ponovio da je Mađarska odbacila bilo kakve sankcije na rusku naftu i gas, i dodao da je uvođenje sankcija u vezi sa aktivnostima povezanim sa nuklearnom energijom „crvena linija“ za tu zemlju.
„Gorivo za elektranu Paks je uvek stizalo iz Rusije železnicom preko Ukrajine, nažalost to više nije moguće, tako da smo morali da pronađemo alternativni način za dopremanje", rekao je Sijarto u snimku objavljenom na Fejsbuku iz Brisela.
Naveo je da je pošiljka stigla preko vazdušnog prostora Belorusije, Poljske i Slovačke u Mađarsku uz odobrenje sve tri zemlje, pošto nuklearna energija ne podleže nikakvim sankcijama Evropske unije.
Nuklearna elektrana Paks ima četiri bloka i proizvodi gotovo polovinu struje u Mađarskoj. Ta zemlja namerava da proširi nuklearnu elektranu sa dva nova bloka u saradnji sa „Rosatomom“.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
SVET
Brisel kažnjava Mađarsku čim je Orban pobedio – bumerang se vraća u EU
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Orban o odricanju od ruskog gasa : Nije dovoljno samo „obući džemper“, to je krah za ekonomiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala