- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brisel kažnjava Mađarsku čim je Orban pobedio – bumerang se vraća u EU

© AP Photo / OLIVIER MATTHYSViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Kaznene mere koje je EU uvela protiv Mađarske, tek dva dana nakon izbora na kojima je trijumfovao Viktor Orban, pokazatelj su da su razlike između Brisela i Budimpešte tolike da među njima više nema zajedničkih tačaka. Mađarska će možda pretrpeti ograničenu štetu, ali pravu štetu imaće EU.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tek što su okončani izbori u Mađarskoj, na kojima je premijer Viktor Orban ubedljivo pobedio na izborima, briselska birokratija, umesto da prizna jasno i nedvosmisleno izraženu demokratsku volju mađarskih građana, pribegava kaznenim merama. Evropska komisija (EK) odlučila je da pokrene mehanizam „uslovljavanja“ i da Budimpešti uskrati sredstva koja su joj namenjena za podršku zbog navodnog kršenja standarda EU u oblasti vladavine prava.
Predizborni miting pristalica Fidesa u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
SVET
Poruka Mađarske: Država neće pratiti stav briselske elite prema Ukrajini i Rusiji
Proklamacija koju je pred poslanicima Evropskog parlamenta iznela predsednica EK Ursula fon der Lajen naišla je na aplauz evroposlanika. Ovo je prvi put da EK primenjuje mehanizam uslovljavanja, nakon što je usvojen pre godinu dana.

Kaznene mere protiv Mađarske – neprihvatanje demokratske volje

Nove kaznene mere EU prema Mađarskoj samo će produbiti jaz između Mađarske i ostatka Evrope, smatra istoričar Saša Adamović. EU ne može da nađe efikasan odgovor na mađarsku politiku i tako se pribegavanje sankcijama i pretnjama nameće kao najlakše rešenje, a ekonomskim kažnjavanjem pokušava se Budimpešti naneti ekonomska šteta.
„U EU neće se prihvatati demokratska volja građana Mađarske, već će se trijumf Viktora Orbana pripisivati tome da on tobože uskraćuje vladavinu prava, da kontroliše sudove i medije. dakle, slušaćemo sve ono što je inače uobičajeni repertoar evropskih birokrata kada nisu zadovoljni samostalnom ili suverenom politikom neke države“, ističe on.
Pretnje da će Mađarska ostati bez sredstava iz Brisela, nakon izbora na kojima je Orban ubedljivo pobedio sada su aktivirane, s obzirom da se briselskoj birokratiji rezultati izbora nisu dopali.
„EU više nije u stanju da na ozbiljan, racionalan i argumentovan način razgovara sa Mađarskom, kao da je ideološka razlika između njih toliko velika da među njima više i ne može da bude zajedničkih tačaka“, konstatuje Adamović.

EU će nastaviti da pritiska Mađarsku

U odluci EK može se nazreti i nezadovoljstvo mađarskom politikom prema Rusiji tokom trajanja krize u Ukrajini – dok EU samoubilački uvodi sankcije Rusiji, Orban ne želi da žrtvuje mađarske interese na oltar evropske kontraproduktivne politike prema Moskvi, dodaje on.
„U takvoj situaciji, EU će nastaviti politiku koja će Mađarskoj možda naneti neku ograničenu ekonomsku štetu, ali pre svega će naneti ogromnu štetu samoj EU, koja je u fazi raspadanja i u kojoj će razne protivrečnosti sve više dolaziti do izražaja“, smatra Adamović.
Brisel odavno nije zadovoljan samostalnom i suverenističkom politikom mađarskog premijera Viktora Orbana, a takođe nije zadovoljan ni time što ta politika ima nepodeljenu podršku mađarskih građana toliko dugo vremena, dodaje naš sagovornik. Podsećamo, 3. aprila građani Mađarske dodelili su Orbanu četvrti uzastopni mandat da sastavi vladu.
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Kosačov: Bravo, Srbijo! Bravo, Mađarska! Bravo prava i suverena Evropo!
„Još od trenutka kada je Viktor Orban krenuo sa idejom neliberalne demokratije, koja je zapravo bila prst u oko mejnstrimu u EU, koja je ideološki potpuno otišla u levoliberalnom pravcu, Orban je otišao na drugu stranu, odnosno ostao je veran onim pravim evropskim vrednostima koji su Evropu učinili velikom. Orban dakle, godinama iritira Brisel, tako da je postao svojevrsna persona non grata“, objašnjava Adamović.
S obzirom da je Orbanov FIDES u mađarskom parlamentu osvojio dvotrećinsku većinu, a da Orban ne odustaje od politike čuvanja suverenosti i identiteta, sve do neutralnosti u sukobu između Brisela i Rusije zbog Ukrajine, sve što je Briselu ostalo je dalje blaćenje Viktora Orbana i Mađarske, kao i pokušaj da se Mađarska kazni novim sankcijama.
„Kao da u rečniku EU u poslednje vreme i nema druge reči kada su u pitanju međunarodni odnosi osim reči sankcije, koje se u paketima donose Rusiji, a sada i prema Viktoru Orbanu, za koga se jasno u Briselu tvrdi da je proruski, odnosno proputinovski orijentisan političar. Na svu sreću, Orbanove ideje su i ovoga puta odnele na izborima odnele trijumfalnu pobedu i to je najbolja garancija da će Mađarska nastaviti sa svojom doslednom politikom“, kaže Adamović.
Brisel je bio izuzetno angažovan i u predizbornoj kampanji u Mađarskoj –pod njegovim uticajem u jedinstvenu koaliciju okupljena je celokupna opozicija, bez obzira na ideološke razlike. Jedini cilj takve heterogene koalicije bio je uklanjanje Viktora Orbana sa vlasti, podseća Adamović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala