- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasada Rusije u Estoniji zahteva momentalno oslobađanje glavne urednice „Sputnjik Medija“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRedakcija novinske agencije Sputnjik Estonija u Talinu
Redakcija novinske agencije Sputnjik Estonija u Talinu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Ambasada Rusije u Talinu zahteva momentalno oslobađanje glavne urednice „Sputnjik Medija“ Jelene Černiševe, saopšteno je iz diplomatskog predstavništva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ambasada odlučno protestuje, preduzimajući sve moguće mere u cilju zaštite prava i interesa J.E. Černiševe i zahteva njeno momentalno oslobađanje“, ističe se u saopštenju, objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu ambasade.

Prema saopštenju ambasade, komentari koje su dali predstavnici estonskih organa vlasti ne mogu se smatrati uverljivim i osnovanim. Ambasada u najskorije vreme očekuje od estonskih vlasti jasno i precizno objašnjenje povodom ovog incidenta.
„U slučaju da obajašnjenje izostane, ambasada će to smatrati manifestacijom borbe protiv drugačijeg mišljenja i činom zastrašivanja ruskih državljana, koji podržavaju svoju državu“, dodaje se u saopštenju.
Kako se još ističe u saopštenju, diplomatsko predstavništvo zahtevaće od estonskih vlasti da bez odlaganja obaveste porodicu i Jelenine kolege o njenoj sudbini i advokatima omoguće sastanak sa njom.
Pored toga, Udruženje novinara Rusije apelovalo je na rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ostale ovlašćene strukture da preduzmu sve mere za oslobađanje Černiševe, kao i da se stavi tačka na praksu uzimanja ruskih novinara za taoce u Estoniji.
Prema podacima ambasade, 6. aprila zbog sumnje u navodno izvršeni zločin protiv mira, kao i zbog kršenja međunarodnih sankcija u Estoniji, privedena je državljanka RF, glavna urednica informativnog portala „Sputnjik Medija“ Jelena Černiševa.
„Sputnjik Medija“ je početkom marta prestao sa radom zbog pretnji novinarima, kao i zbog pritiska i ograničenja estonskih banaka i vlasti.
Prema rečima glavne urednice Černiševe, estonske banke su u toku godine zamrzavale plate zaposlenima i zatvarale račune „Sputnjik Medija“ zbog sumnje u pranje novca, finansiranje terorizma, nelegalnu prodaju alkohola. Pored toga, u poslednje vreme, mnogi su odbijali da sarađuju sa portalom, a glavnoj urednici i novinarima su pretili.
„Sputnjik Medija“ su osnovali bivši saradnici „Sputnjika Estonija“ koji je pre dve godine zatvoren zbog pretnji estonske policije.
Vlasti baltičkih država su nekoliko puta sprečavale rad ruskih medija. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su izjavljivali da registruju koordinisane akcije tih država.
Zgrada međunarodne novinske agencije Rusija sevodnja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Nove britanske sankcije: Na udaru „Rusija sevodnja“ i drugi; Simonjan: Još jedna u nizu uvreda
Logotip RT na Peterburškom ekonomskom forumu 2019. - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Sud odbacio zahtev „RT Frans“ za obustavljanje sankcija Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala