- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD: U Istočnoj Evropi potrebne stalne baze; Svet u opasnosti od značajnog sukoba velikih država

© AP Photo / Vadim GhirdaVojnik sa zastavom NATO-a
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Predsednik Udruženog komiteta načelnika štabova Sjedinjenih Američkih Država Mark Mili predložio je da se izgrade stalne vojne baze u zemljama istočnog krila NATO-a, ali da budu opremljene rotirajućim osobljem. On je takođe upozorio na rastuću verovatnoću značajnog sukoba velikih država.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Smatram da je realno prisustvo uvek dobar faktor obuzdavanja. Moj savet je formiranje stalnih baza, ali u kojima bi se osoblje smenjivalo", rekao je on na raspravi o budžetu u Predstavničkom domu.

Rotacija „ekspedicionih snaga“ u takvim bazama omogućiće, prema njegovim rečima, da se novac ne troši na izgradnju infrastrukture za porodice vojnih lica, uključujući stambene objekte ili škole.
Mili je dodao da mnogi evropski saveznici SAD, uključujući Poljsku i Rumuniju „žarko žele“ da grade i finansiraju stalne baze.

Svetu preti značajan sukob velikih država

Američki zvaničnik je još upozorio na rastuću verovatnoću značajnog sukoba velikih država.
„Ulazimo u svet koji postaje sve manje stabilan, a verovatnoća značajnog međunarodnog sukoba između velikih sila se ne smanjuje, već raste“, naglasio je Mili.
On je nazvao Kinu i Rusiju „globalnim državama“, od kojih svaka poseduje značajan vojni potencijal i stremi fundamentalnoj promeni uspostavljenog svetskog poretka.
Mnogobrojne baze SAD raspoređene su širom sveta, kao i u Evropi. Američki predsednik Džo Bajden je 29. januara upozorio da će u bliskoj budućnosti poslati dodatne snage na teritoriju zemalja NATO-a u Istočnoj Evropi.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Stoltenberg: Niko neće podržati slanje vojnih snaga NATO-a u Ukrajinu
Strateški bombarder Ratnog vazduhoplovstva SAD Boeing B-52H Stratofortress 4 - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
SVET
Mediji: Amerikanci u tajnosti isprobali hipersoničnu raketu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala