- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mobilizacija u Africi zbog Srbije

© REUTERS / PAUL CHILDSŽoel Matip
Žoel Matip  - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Kamerun je bacio sve karte na povratak defanzivca Liverpula Žoela Matipa u nacionalni tim za koji je poslednji meč odigrao još 2015. godine. "Lavovi" koje vodi selektor Rigobert Song odlučni su u nameri da na Mundijalu u Kataru gde će igrati protiv Srbije, Švajcarske i Brazila budu jači za iskusnog štopera.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Rigobert Song koji je tek nešto više od mesec dana selektor Kameruna i koji je izvojevao veliku i istorijski važnu pobedu nad Alžirom u Blidi u 94. minutu, čime je obezbeđen plasman na Svetsko prvenstvo, možda ne zna nijednog srpskog fudbalera (upoznaće), ali ima jasan plan da u tim vrati Žoela Matipa.
U toj misiji bitnu ulogu igraju i dve legende afričkog fudbala i Kameruna – Rože Mila, kao i predsednik Fudbalskog saveza Kameruna Samjuel Eto.
O čemu se zapravo radi, gde i kada je nastao problem sa Matipom?! Stameni defanzivac je poslednji put igrao za „lavove“ još u septembru 2015. godine u pobedi nad Gambijom (1:0), posle čega je u više navrata odbijao da se vrati u nacionalni tim.
Nemac Folker Finke koji je u tom periodu bio selektor Kameruna ušao je u sukob sa nekoliko fudbalera, među kojima je bio i Matip. Nakon što je Matip odbio da igra u Kupu nacija jer je imao obaveze sa Liverpulom, bio je suspendovan i bilo mu je zabranjeno da tokom trajanja turnira igra za „redse“.
To ga je izuzetno pogodilo sa ljudske i poslovne strane, te je u martu 2017. godine Žoel i zvanično saopštio da ide u reprezentativnu penziju.
Gotovo je! Nije bilo lako, ali je ovo poglavlje sada definitivno okončano. Nije mi bilo lako jer nisam shvatio šta se zapravo dešava. Imao sam nameru da ostanem u Liverpulu i da igram za klub. U poslednje dve godine posle Mundijala 2014. godine u Brazilu samo sam jednom igrao za reprezentaciju. Želeo sam da igram i da predstavljam svoju zemlju i da postignem nešto, ali to nije uvek išlo na najbolji način. Zbog toga u jednom trenutku morate da kažete da je kraj, dosta. Završio sam i problem je rešen, koncentrišem se isključivo na klub", poručio je 2017. godine Matip.
I od tada ga nema, zaista je orijentisan samo na klupske obaveze gde je sa Liverpulom osvojio praktično sve što se osvojiti može.
Ali, dolazak novog selektora, takođe jakog i zvučnog imena u Kamerunu - Rigoberta Songa „probudio je duhove". Song želi Matipa, želi da mobiliše Kamerunce pred veliko takmičenje i mečeve sa Srbijom, Brazilom i Švajcarskom, te na tom putu ne bira sredstva.
Song je, prema pisanju kameruskih medija, sa delegacijom Saveza bio da poseti Žana Matipa, Žoelovog oca, posle čega je Žan navodno otišao u Englesku i razgovarao sa naslednikom oko povratka u reprezentaciju.
Činilo se da je problem rešen i da će „lavovi“ u ključnom meču sa Alžirom biti jači za štopera, ali se to nije dogodilo, pa ostaje da se vidi da li će u narednom periodu doći do promene i da li će se Matip „ukrcati na poslednji voz“ za Katar, gde ga čekaju Piksijevi Orlovi.
Srpski reprezentativac Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
SPORT
„Veoma sam razočaran!“ – Tadić reagovao na ispad huligana /foto, video/
Srpski fudbaler Dušan Vlahović na utakmici protiv Viljareala – Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
SPORT
Mladi Srbin na udaru u Italiji: „Simulant godine!“ /video/
Pedri - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
SPORT
U Barseloni konačno sunčano – Pedri poslao rafal Sevilji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala