- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ilon Mask priprema promene na Tviteru

© AP Photo / Patrick PleulIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask, koji je kupio više milijardi dolara vredan udeo u „Tviteru“, pitao je korisnike koje promene bi želeli da vide na platformi za mikroblogovanje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Želite li dugme za uređivanje?“ napisao je Ilon Mask na Tviteru, i zatražio od korisnika da glasaju za da ili ne. Korisnici Tvitera godinama traže dugme za uređivanje postova, jer platforma ne dozvoljava promene nakon objavljivanja tvita.
Anketa je usledila samo nekoliko sati nakon što je Mask otkrio da ima 9,2 odsto udela u kompaniji, vredan skoro tri milijarde dolara, što ga je učinilo najvećim akcionarom platforme. Nakon što je kupio udeo u Tviteru vrednost akcija te kompanije je porasla više od 27 odsto.
Prema dokumentaciji Komisije za hartije od vrednosti objavljenoj u ponedeljak, Mask poseduje 73.486.938 akcija kompanije.
Reagujući na anketu, glavni izvršni direktor Tvitera Parag Agarval upozorio je korisnike da „pažljivo glasaju".
„Posledice ove ankete će biti važne. Molimo vas da pažljivo glasate“, naveo je Agarval, ponavljajući Maskovu izjavu od pre nekoliko dana kada je prvi put počeo da dovodi u pitanje posvećenost Tvitera slobodi govora.
Prethodno je osnivač Tvitera Džek Dorsi rekao da žali što je igrao ulogu u tome da internet postane centralizovan. Američki milijarder osvrnuo se na tranziciju koju je internet doživeo tokom godina.
Podsećajući na tehnologije na kojima je internet u njegovim ranim danima počivao, poput IRC-a (Internet Relay Chat), dajal-ap komunikacione mreže Juznet (Usenet) i mnogih drugih, Dorsi se osvrnuo na činjenicu da internetom sada dominira nekoliko džinova, kao što su Gugl, Fejsbuk i Tviter.
„Dani Juzneta, IRC-a, veba... pa čak i mejla su bili neverovatni“, napisao je Dorsi.
„Centralizovanje otkrića i identiteta u korporacije zaista je naštetilo internetu. Shvatam da se delimično i sam kriv i krivo mi je zbog toga“, istakao je osnivač Tvitera, prenosi RTS.
Ilon Mask je inače veoma aktivan korisnik Tvitera. Ima preko 80 miliona pratilaca na ovoj društvenoj mreži, otkako se pridružio 2009. i koristio je ovu platformu da objavi nekoliko važnih poslovnih odluka.
Međutim, u poslednje vreme kritikovao je platformu i njenu politiku navodeći da podriva demokratiju ne pridržavajući se principa slobode govora.
Osnovatelь SpaceX i generalьnый direktor Tesla Ilon Mask deržit kasku vo vremя poseщeniя stroitelьnoй ploщadki gigafabriki Tesla v Gruenhaйde, nedaleko ot Berlina, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
SVET
Ilon Mask postaje najveći akcionar Tvitera
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
SVET
„Sloboda govora je od suštinske važnosti“: Milijarder razmišlja o pokretanju nove društvene mreže
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
SVET
Ćirilica Ilona Maska: Misteriozni tvit milijardera iznenadio Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala