- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poruka Mađarske: Država neće pratiti stav briselske elite prema Ukrajini i Rusiji

© AP Photo / Petr David JosekPredizborni miting pristalica Fidesa u Mađarskoj
Predizborni miting pristalica Fidesa u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Uprkos nekim prognozama da će ujedinjena opozicija preuzeti vlast u Mađarskoj, stranka Fides koju predvodi premijer Viktor Orban odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima. To je poruka da građani neće pratiti stav briselske elite o krizi u Ukrajini i odnosu prema Rusiji, kaže za Sputnjik dr Dušan Proroković.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Premijer Mađarske Viktor Orban proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, nakon što je stranka Fides osvojila više od polovine glasova, 53,71 odsto. Opoziciona koalicija „Ujedinjeni za Mađarsku“ dobila je podršku 34,41 odsto birača.
"Naša pobeda je ogromna. Vidi se čak i sa Meseca, ali svakako je vide i u Briselu", izjavio je Orban i istakao da je morao da se bori protiv brojnih rivala, u koje je ubrojao i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.
Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost kaže da je ubedljiva pobeda Fidesa veliko iznenađenje jer su istraživači imali sasvim drugačije prognoze.

Orban iznenadio istraživače

„Očigledno postoje određena kretanja unutar političkog tkiva, unutar društva, koja istraživači više ne mogu da uhvate. Prognozirano je da će odnos snaga između Orbana i ujedinjene opozicione platforme biti 49 – 43 ili 49 – 44, niko Orbanu nije davao ovoliku prednost. Šta se dešava unutar društva, unutar političkog tkiva, to je pitanje za politikologe, sociologe, za državne institucije i političke stranke. To treba analizirati, ali moj je utisak da je ukrajinska kriza promenila sve“, kaže Proroković.
© AP Photo / Petr David JosekMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Mađarski premijer Viktor Orban
Upitan koliko je Orbanovoj pobedi doprineo njegov vrlo jasan stav prema Rusiji u trenutnoj krizi i pozivi Briselu da olako ne donosi odluke zbog koji će se kajati, Proroković pre svega kaže da su odnosi Kijeva i Budimpešte jako kompleksni, između ostalog i zbog ponašanja Ukrajinaca prema mađarskoj nacionalnoj manjini od 2014. godine .
„Pretpostavljam da Orbana i zbog toga podržava većina Mađara, jednostavno, u Budimpešti preovladava stav – mi ništa ne dugujemo Kijevu. Istovremeno, Orban nije pružao podršku Rusiji, nije govorio lepe reči o njoj tokom kampanje, ali je upozoravao na posledice, a posledice već svi u Evropi osećaju. Laž je i neodgovorno je pričati kako će da reše pitanje energetske bezbednosti na drugi način ili kako će amortizovati rast cena hrane. To se oseća i u Mađarskoj. Prozapadna opozicija je imala sasvim drugačiju retoriku i eto im rezultata“, kaže Proroković.

Opozicija pratila Brisel

On dodaje da je upravo činjenica da je opozicija pratila Brisel u svojim izjavama i političkim stavovima doprinela da padne za nekoliko poena u odnosu na sva predviđanja istraživanja javnog mnjenja pred izbore.
U pobedničkom govoru Orban je između ostalog rekao da će se sećati ove pobede, jer su, kako kaže, morali da se bore protiv brojnih neprijatelja: lokalnih levičara, međunarodne levice, birokrata iz Brisela, novca i institucija Soroševog carstva, međunarodnih mejnstrim medija, ali i ukrajinskog predsednika.
On je govoreći nakon saopštenih rezultata pomenuo i Srbe, rekavši da svet može videti da Mađarska ima dobro srce za svoje američke prijatelje, ali i Poljake, Italijane, Špance, Srbe, Austrijance.
„Ceo svet je večeras u Budimpešti mogao da vidi da su demohrišćani, konzervativci, patriotska politika pobedili. Šaljemo poruku Evropi da ovo nije prošlost, ovo je budućnost", istakao je Orban koji ulazi u četvrti mandat.

Ozbiljna poruka za Evropu

Proroković kaže da je to ozbiljna poruka za Evropu, zapravo, ozbiljna poruka za predstojeće izbore, najpre u Francuskoj, a onda i u ostalim zapadnoevropskim zemljama u kojima slede.
„Građani neće pratiti stav briselske elite, briselske evrobirokratije o ukrajinskoj krizi i uopšte u odnosu prema Rusiji, zato što su posledice stravične, dramatične. Tu ne pomaže propaganda, niti sve njihove aktivnosti koje preduzimaju. Da sam na mestu bilo kog evrobirokrate iz Brisela, ovo što se desilo u Mađarskoj analizirao bih sa sto strana i vrlo detaljno“, zaključuje Proroković.
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
RUSIJA
Kosačov: Bravo, Srbijo! Bravo, Mađarska! Bravo prava i suverena Evropo!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala