- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Antiruska histerija – protiv sporta“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRuski sportisti na Olimpijskim igrama u Tokiju
Ruski sportisti na Olimpijskim igrama u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Antiruska histerija, prisutna u svim sferama života u zemljama Zapada, žestoko je udarila po sportu, navodi se u tekstu srpskog sportskog portala Sport klub, usmerenom ka komentarisanju politički motivisanim sankcijama sa kojim se suočavaju ruski sportisti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dešavanja u Ukrajini su inicirala odmazdu prema ruskim sportistima, mnogi su zabranjeni, izbačeni iz takmičenja, a poseban paradoks trpe teniserke i teniseri, koji nastupaju, ali bez ruskih državnih obeležja.
U tekstu Sport kluba, navodi se da su ruski sportisti, u blažem obliku, već navikli na histeriju Zapada.
„Optuženi da su četiri godine podržavani od države u doping projektu, ruski sportisti, a bilo ih je oko 300 u Tokiju bili su članovi ekipe ruskog olimpijskog komiteta, sa klavirskim koncertom Čajkovskog umesto nacionalne himne, sa zastavama sakrivenim u džepovima trenerci… Takva ekipa je osvojila 71 medalju, 15 više u odnosu na Rio 2016. i tri u odnosu na London 2012. Bilo je predloga da se Rusima zabrani učešće ali je nađeno kompromisno rešenje, slično onom po kojem su se srpsko-crnogorski sportisti pojavili u Barseloni 1992. Samo, Rusija je Rusija, sportska velesila“, navodi se u tekstu.
Kako se ističe, veliki broj medalja je bio propraćen zluradim komentarima konkurencije.
„Tako je BBC beležio reči Rajana Marfija koji je , kao drugi, posle finala trke na 200 leđno rekao da trka „verovatno nije bila čista“ pošto je slavio Jevgenij Rilov. Uzgred, protiv Rilova se vodi postupak jer je navodno bio na mitingu podrške politici Rusije na stadionu Lužnjiki. Tada je Britanac, trećeplasirani Luk Grinberk istakao da situacija nije prijatna jer je pitanje da li je onaj protiv kojeg se takmičite čist“.
Pitanje šta bi se desilo da se ove godine održavaju Olimpijske igre daje jasan odgovor.
„Propaganda bi sve ruske i beloruske sportiste ostavila da se takmiče u svojim zemljama, bez šanse da četvorogodišnji, a možda i duži, pripremni period materijalizuju izdanjem na najvećem sportskom takmičenju. Da li bi time kvalitet Igara u Parizu bio umanjen, da li bi prihod od ulaznica bio manji? Verovatno“.
Poenta je, ističe se u tekstu, da sportisti ne smeju da trpe zbog politika svojih vlada.
„To nije ništa čudno. Zapad je bojkotovao Moskvu 1980, Istok se revanširao četiri godine kasnije u Los Anđelesu. Ništa ti bojkoti nisu doprineli rešavanju političkih problema. Ostali su samo uskraćeni sportisti i gledaoci obični pešaci u šahovskim političkim partijama velikih slila. Uzgred Nemačka i Japan nisu bili pozvani na Igre u London 1948. posle sukoba koje istorija nije do tada videla. Već godinu kasnije su bili u igri. Ne ulazeći u to ko je kriv, koga treba kazniti, a koga štititi, ostaje opor ukus da ceh plaćaju oni koji to ne treba da čine. Uostalom zar Amerikanci nisu učestvovali u milion „Milosrdnih anđela“ pa nikome na pamet nije padalo ni da pomisli da ih skloni sa pozornice sportske cene pa čak i uzvrati gostoprimstvo. Zvižduci koje dobijaju na velikim takmičenjima su neki znak, ali znak koji ništa ne boli. Sve se zaboravi brzo. Ovde to nije slučaj jer običan svet sporta je oštećen i biće potrebno mnogo vremena, kada sve prođe, da Rusi opet normalno budu primljeni u svetsku sportsku porodicu i da budu na pravi način tretirani na različitim borilištima“, ističe se u tekstu Sport kluba.
Fudbaleri Srbije slave gol protiv Mađarske na prijateljskoj utakmici - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SPORT
Svanuo je i taj dan – Srbija dobija rivale
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
SPORT
Sputnjik simulirao grupu Srbije na Mundijalu: Lukaku, Suares... da li bismo prošli?
Dušan Savić - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
DRUŠTVO
Dule Savić za Sputnjik u majici „Z“: Rusija spasava svet od monstruozne Zapadne politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala