- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Habl“ otkrio najudaljeniju zvezdu koja nikada ranije nije viđena

CC0 / Pixabay/Ondřej Šponiar / Teleskop Habl u svemiru
Teleskop Habl u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Svemirski teleskop Habl pronašao je najudaljeniju pojedinačnu zvezdu ikada viđenu čijoj je svetlosti bilo potrebno 12,9 milijardi godina da stigne do Zemlje, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Svemirski teleskop ‘Habl‘ uspostavio je izvanrednu novu tehniku: detektovanje svetlosti zvezde koja je postojala u prvih milijardu godina nakon rođenja Univerzuma u ​​Velikom prasku — najudaljenije pojedinačne zvezde ikada viđene“, navela je ESA u saopštenju.
© Foto : hubble twitter„Habl“ obara novi rekord otkrivajući najudaljeniju pojedinačnu zvezdu ikada viđenu. Autori su je nazvali „Irendel“, ova zvezda je postojala prvih milijardu godina nakon rođenja Univerzuma u Velikom prasku
„Habl“ obara novi rekord otkrivajući najudaljeniju pojedinačnu zvezdu ikada viđenu. Autori su je nazvali „Irendel“, ova zvezda je postojala prvih milijardu godina nakon rođenja Univerzuma u Velikom prasku - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
„Habl“ obara novi rekord otkrivajući najudaljeniju pojedinačnu zvezdu ikada viđenu. Autori su je nazvali „Irendel“, ova zvezda je postojala prvih milijardu godina nakon rođenja Univerzuma u Velikom prasku
Zvezda, koja se zove „Irendel“, prikazuje se naučnicima onako kako je izgledala kada je univerzum imao samo sedam procenata svoje sadašnje starosti.

„U početku skoro da nismo verovali, zvezda je bila mnogo dalje od prethodne najudaljenije zvezde sa tzv. najvećim crvenim pomakom“, rekao je astronom Brajan Velč sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru. „‘Irendel‘ je živeo tako davno da možda nije imao sve iste komponente kao zvezde oko nas danas.”

Prema članu tima Hozeu Mariji Dijegu iz Instituta za fiziku Kantabrija u Španiji, „kombinovanje zapažanja sa ‘Habla‘ i ‘Džemsa Veba‘ omogućiće nam da naučimo i o mikro-sočivima u jatu galaksija, što bi moglo da uključuje egzotične objekte kao što su primordijalne crne rupe“.
Habl, koji je zajednički projekat timova NASA i ESA, jedan je od najvećih svemirskih teleskopa na svetu koji je lansiran 1990. godine.
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Mediji: Naučnici sa Zapada priznali značaj Rusije u svetskoj nauci
Jupiter - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta se krije ispod gustog leda Jupiterovog satelita
Rover i helikopter NASA na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Poslušajte kako vaš glas zvuči na Marsu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala