- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Poslušajte kako vaš glas zvuči na Marsu

CC0 / Wikipedia/NASA/Public domain / Rover i helikopter NASA na Marsu
Rover i helikopter NASA na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Agencija NASA ponudila je korisnicima interneta priliku da simuliraju kako bi njihov glas zvučao na Marsu, zahvaljujući novom alatu napravljenom od podataka koje je prikupio rover „Perzeverans“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Svemirska agencija poziva sve zainteresovane da snime sopstvenu audio-poruku i poslušaju na njihovoj veb-stranici njenu marsovsku verziju, a to mogu učiniti OVDE.
Pored toga, korisnici će moći da pristupe i plejlisti sa snimcima dobijenim tokom misija rovera „Perzeverans“, koji je opremljen sa dva mikrofona , što omogućava direktno snimanje zvukova Crvene planete.
Da biste koristili ovu alatku, morate da odete u odeljak Sounds of Mars, izaberete karticu You on Mars i pritisnete dugme da biste snimili audio. Zatim morate preuzeti datoteku da biste preslušali snimak. Osim svog glasa, na istom mestu možete čuti kao na Marsu zvuči letenje helikoptera, pevanje ptica, čak i rokenrol.
Rezultati istraživanja zvuka na Marsu, predstavljeni na 53. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci, deo su studije kojom se izračunava brzina zvuka na planeti. Naučnici su otkrili da je brzina širenja zvuka na Marsu 240 metara u sekundi , što je manje od brzine zvuka na Zemlji, koja iznosi 340 metara u sekundi.
Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta se čuje na Marsu: Naučnike zbunilo iznenađujuće otkriće na crvenoj planeti
Brain - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako svemirske misije utiču na ljudski mozak
Fotografija Sunca Evropske svemirske agencije - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Do sitnih detalja: Snimljena fotografija Sunca od 83 miliona piksela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala