- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Do sitnih detalja: Snimljena fotografija Sunca od 83 miliona piksela

© AP Photo / Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSLFotografija Sunca Evropske svemirske agencije
Fotografija Sunca Evropske svemirske agencije - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Evropska svemirska agencija (ESA) i NASA solarni orbiter snimili su slike Sunca otkrivajući najfinije detalje spoljašnje atmosfere naše zvezde, korone.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Slike su snimljene 7. marta, kada je letelica prelazila između Zemlje i Sunca na udaljenosti od otprilike 75 miliona kilometara, na pola puta između našeg sveta i njegove matične zvezde, navodi ESA u saopštenju, prenosi portal „Spejs“.
Fotografije pokazuju detalje kao što su Sunčev disk i spoljna atmosfera, a ujedno su i najdetaljnije fotografije Sunca ikad snimljene.
Među fotografijama je i ona koju je snimio SPICE instrument (Spectral Imaging of the Coronal Environment), a koja je prva takva fotografija Sunca u poslednjih 50 godina.
Koliko je zapravo detaljna fotografija, možda najbolje govori podatak da je sastavljena od 25 individualnih fotografija koje su snimljene jedna za drugom tokom perioda od četiri sata. Ukupno, finalna fotografija ima više od 83 miliona piksela.
SPICE je dizajniran kako bi pratio slojeve Sunčeve atmosfere, merio različite spoljne dužine ultraljubičastog svetla, ali i merio temperaturu Sunca.
Tako je nastala i veoma zanimljiv snimak koji Sunce pokazuje u različitim „bojama“ odnosno temperaturama pojedinih slojeva i spojeva. Tako ljubičasta boja odgovara vodoniku na temperaturi od otprilike 10 hiljadu stepeni Celzijusa, plava ugljeniku na 32 hiljade stepeni, zelena kiseoniku na 320 hiljade stepeni, a žuta neonu na 630 stepeni.
Fotografije će omogućiti naučnicima da prate neverovatno snažne erupcije koje se događaju u Sunčevoj atmosferi, ali i da prouče kako se temperatura menja, ovisno o sloju atmosfere. Naime, obično temperatura pada kako se udaljavamo od vrućeg predmeta. No, kod Sunca je situacija drugačija. Na samoj površini ove zvezde, temperatura je 5000 stepeni Celzijusa, dok se u njegovoj atmosferi penje na čak milion stepeni.
Fotografiju Sunca od 83 miliona piksela možete pogledati OVDE.
Fotografija Sunca Evropske svemirske agencije - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Na Suncu otkriveni vrtložni talasi koji prkose zakonima fizike
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Galaktički katastar: Gde se tačno nalazi Sunce, a gde smo mi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala