- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Naučnici sa Zapada priznali značaj Rusije u svetskoj nauci

CC0 / Pixabay/Aynur_zakirov / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Naučnici sa Zapada zabrinuti su zbog sve veće izolacije ruskih kolega koja je nastala uvođenjem američkih i evropskih sankcija. Prema njihovim rečima, bez pomoći Rusije nije moguće na pravi način istraživati Arktik, kosmos niti druge oblasti, saopštio je australijski portal „ABC Njuz“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako smatra nemački klimatolog Markus Reks, sankcije protiv Rusije štete nauci.

„Veoma je teško da se izvode značajna istraživanja na Arktiku, ignorišući mesto Rusije u regionu“, rekao je naučnik.

On je naveo da međunarodna misija na Arktiku, na čijem čelu je bio u periodu 2019-2020. godine, nije bila moguća bez moćnih ruskih ledolomaca. Evropska svemirska agencija razmišlja o tome kako će rover na Marsu moći da preživi ledene noći na crvenoj planeti bez ruskog grejača. Evropljani će morati da zamene ruske senzore za istraživanje i izučavanje života na planeti, kao i da pronađu raketu-nosač koja nije ruske proizvodnje.
Direktor Evropske agencije Jozef Ašbaher smatra da je razmena naučnog iskustva neophodna kako za ruske tako i za zapadne naučnike, s obzirom da su zajednički radili nad najsloženijim zagonetkama – od otkrivanja snage atoma do lansiranja sondi u kosmos.
„Zavisnost jednih od drugih pruža stabilnost i poverenje u određenom stepenu. To je ono što možemo da izgubimo zbog trenutne situacije“, upozorio je Ašbaher.
Naučnici su naveli da rusko iskustvo nedostaje i u drugim granama. Profesor Imperijalnog koledža u Londonu Adrian Muksuorti je primetio superiornost instrumenata ruske proizvodnje u istraživanju magnetnog polja Zemlje.
Nakon početka ruske specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, Zapad je objavio veliki broj sankcija protiv Moskve, pre svega protiv bankarskog sektora i visokotehnoloških proizvoda. U Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata. Međutim, pritisak sankcijama na Moskvu je već prouzrokovao ekonomske probleme za zapadne zemlje, izazivajući rast cena goriva i proizvoda.
Britanska zastava ispred Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
RUSIJA
Na udaru i ruska nauka: London obustavlja naučnu saradnju sa ruskim univerzitetima i kompanijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala