- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nigerija: Ko prodaje – taj i postavlja uslove; To je politika Rusije i niko nema prava da je osporava

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje i američki dolari
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Odluka Rusije da prodaje gas nekim državama za rublje diktirana je nacionalnom politikom i niko nema pravo da je osporava. Ko prodaje – taj i postavlja uslove, izjavio je ambasador Nigerije u Moskvi Abdulahi Šehu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Rusija je odlučila da kao odgovor na sankcije, plaćanja budu u rubljama. U svakom trgovinskom sporazumu, prednost uvek ima prodavac. Ko prodaje – taj i postavlja uslove. To nije trgovina po sistemu trampe, nego za novac. Prema tome, normalno je da Rusija određuje valutu plaćanja. To je politika Rusije i niko nema prava da je osporava“, objasnio je Šehu.

Ambasador je izjavio i da je Nigerija spremna da prodaje svoj gas svim zemljama koje budu zainteresovane za to, komentarišući mogućnost zamene isporuka ruskog gasa evropskim zemljama u slučaju da one odbiju plaćanje u rubljama.

Moguća trgovina u nacionalnim valutama

On je još istakao da je Nigerija spremna da razmotri mogućnost trgovine sa Rusijom u nacionalnim valutama ukoliko Rusija predloži takvu alternativu Nigeriji, a odbacivanje dolara i evra može ojačati rublju.

„Možda će perspektiva trgovine sa Rusijom bez dolara i evra otvoriti Rusiji mogućnost da učvrsti svoju valutu i rublja će biti slobodno konvertabilna valuta. Sačekaćemo pa ćemo videti“, istakao je Šehu.

Saradnja u oblasti odbrane

Nigerijski amabasador prokomentarisao je i da se implementacija sporazuma Rusije i Nigerije u oblasti odbrane odvija na nivou Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane zemalja.
„Proces je u toku, on zahteva vreme. U cilju implementacije sporazuma održavaju se izvesne posete kako nigerijskih zvaničnih lica, tako i ruskih. Razmatranjem toga bave se Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane dve zemlje“, rekao je Šehu.
On je takođe istakao da je povodom implementacije sporazuma trebalo da bude održana zajednička rusko-nigerijska komisija, koja je zbog napete međunarodne situacije odložena.
Ranije je nigerijski ambasador saopštio da su avgusta 2021. godine RF i Nigerija obnovile sporazum o vojno-tehničkoj saradnji iz 2017. godine.

Samit Rusija-Afrika

Šehu je potvrdio i da nigerijski predsednik Muhamadu Buhari namerava da učestvuje na sledećem samitu Rusija-Afrika i da u zemlji s nestrpljenjem očekuju taj događaj.
Prema njegovim rečima, u Nigeriji nestrpljivo iščekuju „sledeći samit Rusija-Afrika koji će biti platforma za produbljivanje odnosa RF sa afričkim zemljama“.
Prvi samit i ekonomski forum Rusija-Afrika održan je u Sočiju oktobra 2019. godine i na njega su bili pozvani lideri sve 54 države kontinenta.

Situacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na zapadne sankcije protiv Rusije, Putin je 23. marta doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Rjabkov o plaćanju gasa u rubljama: Rusija štiti svoje interese od cunamija sankcija
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Putin ograničio kupovinu stranih softvera za kritičnu informacionu infrastrukturu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala