- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Poljska postaje isturena granica NATO-a, što je opasnost za samu Evropu

© REUTERS / Kacper PempelPoljski vojnik stoji u blizini poljske i NATO zastave
Poljski vojnik stoji u blizini poljske i NATO zastave - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Poljska postaje isturena granica NATO-a, jer se na njenoj teritoriji naglo povećava prisustvo američke vojske i upozorio da je to mnogo opasnije po Evropu od mitske „ruske pretnje“. On je još dodao i da su ukrajinske teritorije za Varšavu primamljiv zalogaj.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Odani vazali treba da ukazuju počast američkom gospodaru i NATO-u uopšte. Upravo zato se Poljska pretvara u isturenu granicu Severnoatlantske alijanse: na njenoj teritoriji se od avgusta 2020. godine naglo povećava prisustvo američke vojske i završava razmeštanje američkog sistema protivraketne odbrane. Umesto takozvanog ‘forta Tramp' odmah će biti izgrađeno nekoliko objekata u velikim regionima Poljske“, pojasnio je ruski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, u svetlu novih antiruskih sankcija, poljske vlasti su se „proglasile tvrđavom u borbi protiv podmuklih ruskih planova“, pravdajući to interesima državne bezbednosti.
„Za bezbednost Evrope uopšte, takva pristrasnost je mnogo opasnija od mitske ‘ruske pretnje’, o kojoj se u Varšavi neprestano govori. Istovremeno, ni velike zemlje Evropske unije ni Sjedinjene Američke Države ne razmatraju Poljsku kao čvrstog strateškog partnera. Možda bi mogla, naravno, da dobije poene zbog pomoći mlađim partnerima (na primer, Ukrajini i Gruziji) da se integrišu u Alijansu. Ali, u poljsko-ukrajinskim odnosima nije sve tako glatko“, dodao je Medvedev.
On je ovom prilikom podsetio na konflikt oko zločina ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata i zamerke Ukrajinaca što im „Poljaci ne pomažu mnogo da se u potpunosti integrišu u EU“.

Ukrajinske teritorije - prilično primamljiv zalogaj za Varšavu

Medvedev je objasnio da su ukrajinske teritorije za Varšavu prilično primamljiv zalogaj, a Poljska u cilju prikrivanja svojih namera koristi antirusku retoriku.
„Zato ukrajinske teritorije deluju kao jako primamljiv zalogaj za Varšavu. Na poljskoj televiziji bez griže savesti pokazuju kartu podele te nesrećne zemlje, gde je nekoliko zapadnih oblasti uključeno u sastav Poljske“, istakao je ruski zvaničnik.
On je takođe dodao da se to zakonitim putem ne može postići, jer može doći do oštrog otpora Ukrajinaca i osude od strane ostalih evropskih suseda.
„Varšava ima odavno isprobane metode da zasladi pilulu i opravda svoje pogrešne postupke. U tom cilju ona majstorski koristi antirusku retoriku, svaki put pretvarajući je u histeriju“, naglasio je on.
Medvedev je takođe podsetio da poljske elite vekovima okrivljuju Rusiju za sve nevolje, jer se verovatno nadaju da će takvim argumentima unapred opravdati svoje postupke pred celim svetom.

Situacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinski vojnici tokom obuke za korišćenje protivtenkovskih sistema na Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Britanija još pre četiri godine počela da obučava ukrajinske vojnike za primenu minobacača NLAW
Donjecka Narodna Republika - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Povratak Donjecke Narodne Republike u sastav Ukrajine nije moguć, to pitanje nije aktuelno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala